oceny: 3, śr. ocena: 5
5

Tym razem pomysł na obiad na słodko. Kluski leniwe przygotowuje się na dwa sposoby- z twarogu lub z dodatkiem ziemniaków. U mnie w domu zawsze pojawiają się na stole w tej pierwszej wersji i to właśnie jest przysmak mojego dzieciństwa.

To danie proste, szybkie i jedyne w swoim rodzaju. Najbardziej lubię kluski z zarumienioną na maśle bułką tartą lub posypane cukrem i cynamonem. Leniwe przygotowane w ten sposób znikają zawsze niemal błyskawicznie.

Czas przygotowania:

ok. 15 minut

Składniki

• 200 g twarogu półtłustego lub tłustego
• 1 jajko
• pół szklanki mąki pszennej
• pół opakowania cukru wanilinowego

Kluski leniwe

Wykonanie

  1. Jajko roztrzep widelcem w płaskim naczyniu, aż do momentu połączenia żółtka z białkiem do jednolitej konsystencji.

  2. Twaróg przetrzyj przez sito lub rozgnieć widelcem. Dodaj do niego mąkę pszenną, jajko i cukier waniliowy.

  3. Zagnieć ciasto, nie podsypując za dużo mąki.

  4. Z ciasta formuj wałki i pokrój kluski ukośnie na paski wielkości ok. 2-3 cm.

  5. Zagotuj wodę. Do osolonego wrzątku wrzuć kluski leniwe, delikatnie mieszając odczekaj około 1-2 minut od wypłynięcia. Polej bułką z masłem lub śmietaną (w zależności od upodobań).

Kluski leniwe