oceny: 5, śr. ocena: 3
3

Jest smaczna, zdrowa i dostępna o każdej porze roku – kapusta kiszona. Jest doskonała w każdej wersji. Dziś proponuję placki z kapustą w roli głównej z dodatkiem orzechów laskowych.

Jest to kolejny pomysł na danie, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy kilka składników i gotowe.

Czas przygotowania:

ok. 30 min + 15 min smażenie

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 160 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 cebula
  • 80 g posiekanych orzechów laskowych
  • jajko
  • liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki soli, pieprz do smaku
  • olej
  • kilka łyżek śmietany, natka pietruszki do podania

Placki z kapusty kiszonej

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), pokrój, wrzuć do garnka i zalej wodą ponad jej powierzchnię.

  2. Gotuj na średnim ogniu do miękkości. Do gotującej się kapusty dodaj liść laurowy.

  3. Cebulę drobno posiekaj, zrumień na łyżce oleju, dodaj do kapusty wraz z orzechami.

  4. W misce sporządź ciasto z mleka, mąki i jajka. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

  5. Ugotowaną kapustę odcedź na sitku i dodaj do ciasta. Dopraw solą i pieprzem. Z przygotowanej masy na rozgrzanym oleju usmaż małe placki.

Placki z kapusty kiszonej