Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą ląduje tradycyjnie na moim świątecznym stole. Bez tej niezwykle aromatycznej zupy z dużą ilością majeranku nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Dziś proponuję przepis na barszcz na zakwasie z chrzanem i kiełbasą.

Barszcz biały często mylony jest z żurkiem. Obie zupy mają podobne składniki, wygląd i sposób przygotowania. Czym zatem się różnią? Na biały barszcz zakwas przygotowuje się na bazie mąki pszennej, zaś na żur na bazie mąki żytniej.

Czas przygotowania:

Przygotowanie zupy zajmuje ok. 40 minut.

Składniki

  • ok. 2 l wody
  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 białe kiełbasy (ok. 400 g)
  • 1/3 butelki zakwasu na barszcz biały (ok. 170 ml)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 suszone grzyby
  • 2-3 łyżki świeżo startego chrzanu
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • suszony majeranek
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • do podania: 4 jajka ugotowane na twardo

Barszcz biały

Przygotowanie

  1. Do garnka z 2 litrami zimnej wody włóż pokrojony w plastry boczek, zagotuj. Gotuj przez około 15 minut na małym ogniu.

  2. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo i pokrój na ćwiartki.

  3. Do garnka dodaj białą kiełbasę. Następnie dorzuć chrzan, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie.

  4. Do tak przygotowanej bazy wlej dobrze rozmieszany zakwas. W razie potrzeby dodaj większą ilość zakwasu, aż do uzyskania pożądanego smaku.

  5. Do zupy dodaj lekko rozgnieciony ząbek czosnku. Dopraw solą, pieprzem do smaku i słuszną ilością majeranku.

  6. Śmietanę rozrób w szklance. Dodaj kilka łyżek zupy, dokładnie wymieszaj. A potem wlej powoli do barszczu, cały czas mieszając. Zupę trzymaj jeszcze chwilę na ogniu.

  7. Barszcz biały podawaj z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą i ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.

Barszcz biały