Pikantna zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym to moja propozycja na jesienny obiad. Uwielbiam takie dania smaczne, sycące i dzięki pikantnym dodatkom przyjemnie rozgrzewające. Zupa zachwyca pięknymi barwami, ale także oryginalnym smakiem. Jest słodko-ostra i delikatnie kokosowa.

Za sprawą kilku dodatków stworzyłam danie inspirowane kuchnią tajską. Zupę przygotowałam na bazie bulionu drobiowego i mleka kokosowego. W przepisie wykorzystuję tajską, czerwoną pastę curry i warzywa – pomidorki koktajlowe, kukurydzę, seler naciowy oraz papryczkę chili dla podkręcenia smaku. Zupę serwuję z porcją podsmażonych krewetek. Talerz takiej zupy może z powodzeniem zastąpić cały obiad.

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki

  • 700 ml wrzącego bulionu drobiowego lub wywaru z warzyw
  • 150 g krewetek + kilka do dekoracji
  • 400 g mleka kokosowego
  • 1 puszka (ok. 200 g) kukurydzy (lub ziarna z 2 kolb świeżych)
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • przyprawy – sól, pieprz, szczypta chili w proszku
  • kilka gałązek świeżej kolendry

Zupa z krewetkami

Przygotowanie

  1. W garnku na średnim ogniu rozgrzej czerwoną pastę curry. Następnie dodaj mleko kokosowe, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

  2. Dodaj ziarna kukurydzy i gotuj przez około 4 minuty. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki i dorzuć do garnka.

  3. Papryczkę chili i łodygę selera naciowego drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników.

  4. Krewetki obierz z pancerzy, usuń ogonki i oczyścić z jelit (jeśli krewetki nie były wcześniej oczyszczane), pokrój na kawałki. Dodaj je do zupy i gotuj przez około 3 minuty.

  5. Wlej bulion drobiowy. Zupę zagotuj i zestaw z ognia.

  6. Pozostałe krewetki przeznaczone do dekoracji też oczyść pozostawiając ogonki. Usmaż je na maśle z oliwą, doprawiając solą, pieprzem i odrobiną chili.

  7. Zupę rozlej do misek i serwuj z podsmażonymi krewetkami, posypaną posiekaną kolendrą.

Zupa z krewetkami