oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Zupa chrzanowa jest bardzo pożywna i zdrowa. W sam raz na jesień i zimę, kiedy potrzebujemy rozgrzewających dań. Zupę często podaje się z jajkiem lub kiełbasą. Dziś proponuję inną wersję – z ziemniakami i boczkiem.

Do przygotowania zupy sięgnij po świeży chrzan. To niedoceniane, bardzo wartościowe i dostępne cały rok warzywo korzeniowe. Pełni rolę naturalnego antybiotyku, z powodzeniem może być stosowany w walce z przeziębieniem.

Czas przygotowania:

ok. 40 minut

Składniki

Podane składniki wystarczą na przygotowanie 4 porcji zupy.

Zupa:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki startego chrzanu
  • 300 g selera
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • 125 ml śmietany 30% lub 36%
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól do smaku

Dodatki:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 100-150 g chudego wędzonego boczku
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • świeży rozmaryn (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Zacznij od podgrzania w garnku bulionu.

  2. Włoszczyznę oczyść, pokrój w dość drobną kostkę, krótko obsmaż na łyżce rozgrzanego masła, podlej winem i bulionem, pozostaw na niewielkim ogniu przez około 5 minut.

  3. Warzywa z patelni przełóż do garnka z już wrzącym bulionem i gotuj. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dołóż starty chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek.

  4. Przypraw zupę solą i pieprzem, zabiel kremówką, zmiksuj  przy pomocy blendera i ewentualnie możesz jeszcze przetrzeć przez sitko.

  5. Przygotuj dodatki – ziemniaki obierz, pokrój w większą kostkę. Włóż do garnka z osoloną, zimną wodą i podgotuj. Następnie odcedź. Ziemniaki dopraw majerankiem i rozmarynem. Dokładnie obtocz ziemniaki w przyprawach i wraz z pokrojonym w paski boczkiem podsmaż na maśle.

  6. Gorącą zupę krem rozlej do misek. Do każdej porcji włóż trochę ziemniaków z boczkiem i od razu podawaj.

Zupa chrzanowa