oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Ciecierzyca to nie tylko hummus czy falafel. Warzywo pojawia się jako składnik wielu dań – sałatek, curry czy wielu przekąsek. Coraz bardziej doceniana w kuchni. Dziś proponuję zupę z ciecierzycy, jako pomysł na pożywny i bogaty w wartościowe składniki obiad.

Ciecierzyca ma mnóstwo zalet i doskonale nadaje się do urozmaicenia diety. Jest cennym źródłem białka, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik, zawiera też więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe.

Składniki

  • 250 g ciecierzycy
  • 1 l bulionu jarzynowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5-6 pomidorów
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pieprz czarny mielony i sól do smaku
  • 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki lub świeża kolendra do przybrania

Zupa z ciecierzycą

Przygotowanie

  1. Na 12 godzin przed gotowaniem zupy opłucz ciecierzycę, zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia.

  2. Po tym czasie zagotuj ciecierzycę w wodzie, w której się moczyła. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie przez ok. 40-50 minut. Ugotowane na miękko ziarna przecedź i odstaw.

  3. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną drobno cebulę, zrumień. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Całość smaż około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

  4. Warzywa podlej bulionem. Przypraw do smaku. Gotuj razem około 10 minut.

  5. Pod koniec gotowania dodaj ciecierzycę. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku. Całość zagotuj.

  6. Zupę z ciecierzycą udekoruj posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Zupa z ciecierzycą