Zupa z zielonej soczewicy z dodatkiem warzyw korzeniowych i przypraw jest aromatyczna, lekko pikantna i rozgrzewająca. Idealnie wpisuje się w jesienne i zimowe menu.

Mimo długiej listy składników zupa jest bardzo prosta do przygotowania. Podstawą dania jest oczywiście soczewica. Tym razem wybrałam zieloną soczewicę, którą należy wcześniej namoczyć. Charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz tym, że po ugotowaniu nie rozpada się i zachowuje sypkość. Możesz zastąpić ją czerwoną odmianą, której nie trzeba wcześniej moczyć. Sięgając po czerwoną soczewicę, weź pod uwagę, że szybciej się rozgotowuje. Do zupy dodaję także warzywa  – marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę, czosnek i pomidory. Aby uzyskać pełnię smaku i aromatu dorzucam przyprawy – ostrą paprykę, kurkumę i imbir.

Zupa z zielonej soczewicy

Składniki

  • 1,5 l bulionu jarzynowego
  • 250 g zielonej soczewicy
  • 400 g pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórki
  • 2 marchewki
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonej, ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Zupa z zielonej soczewicy

Przygotowanie

  1. Soczewicę namocz przez ok. 30-40 minut.

  2. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ziemniaki, seler obierz i pokój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę obierz i pokrój w plasterki.

  3. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dorzuć posiekany czosnek i resztę pokrojonych warzyw.

  4. Dodaj pomidory z puszki i przyprawy – kurkumę, imbir i paprykę. Całość podsmaż przez ok. 10 minut.

  5. Następnie składniki zalej bulionem. Dodaj soczewicę i gotuj przez ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie.

  6. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.

Zupa z zielonej soczewicy