Pesto z liści rzodkiewki

W mojej kuchni staram się wykorzystywać większość produktów w stu procentach. Taka filozofia mocno zakorzeniła się w moim podejściu do gotowania. Ostatnio przygotowałam wiosenną zupę z rzodkiewki, a liście zamiast wyrzucać do kosza przerobiłam na pyszne pesto.

Pesto jest świeże i wiosenne. Liście mają bardzo fajny, lekko ostry smak – podobnie jak sama rzodkiewka. Ale okazuje się, że zawierają one dużo więcej witamin. Są doskonałym źródłem witaminy C, wapnia, potasu, fosforu i żelaza. Ponadto posiadają wielką moc odtruwającą organizm z toksyn, a ich działanie przeciwnowotworowe jest nadzwyczaj duże.

Składniki

  • liście z pęczka rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki ziaren słonecznika lekko uprażonych na suchej patelni
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz

Wiosenne pesto

Przygotowanie

  1. Liście rzodkiewki dokładnie opłucz, osusz i wrzuć do pojemnika blendera.

  2. Czosnek obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do liści rzodkiewki. Dorzuć podprażone ziarna słonecznika i starty parmezan.

  3. Dodaj oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

  4. Jeśli pesto jest za gęste dodaj więcej oliwy i ponownie zmiksuj.

Wiosenne pesto

Pesto to jeden z moich ulubionych przysmaków. Na blogu znajdziesz już kilka przepisów np. na pesto z pietruszki czy rukoli. Pesto sprawdza się świetnie jako dodatek do makaronów czy smarowidło do kanapek. Super proste w przygotowaniu, a przy tym doskonale urozmaica każdą kolację lub śniadanie.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php