Płynne żółtko rozlane w duszonych pomidorach z dodatkiem czerwonej fasolki i kukurydzy to danie inspirowane izraelską shakshouką. Potrawę serwuję na śniadanie, ale równie dobrze sprawdzi się na obiad czy kolację.

Swoją shakshoukę zrobiłam w wersji na bogato, bo dodałam do niej sporo warzyw. Na patelni wylądowały pomidory, papryka, czerwona fasola, kukurydza, cebula, czosnek oraz aromatyczne przyprawy – słodka i ostra papryka, kolendra i curry. Zajadam się nią prosto z patelni w towarzystwie chrupiącej bagietki, która zanurzona w rozpływającym się jajku i sosie smakuje wyśmienicie.

Shakshouka

Składniki

  • 200 g pomidorów z puszki
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 125 g czerwonej fasolki konserwowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mieszanki curry
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

Shakshouka

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmaż jeszcze przez minutę.

  2. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i czerwoną fasolkę.

  3. W moździerzu utrzyj ziarna kolendry, dodaj pozostałe przyprawy i wymieszaj.

  4. Na patelnię dodaj pomidory z puszki wraz z przyprawami i gotuj, aż sos zgęstnieje.

  5. W sosie zrób wgłębienie i wbij jajko. Tak samo wbij pozostałe jajka.

  6. Patelnię przykryj pokrywką i gotuj całość przez ok. 2-3 minuty, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.

  7. Shakshoukę dopraw solą i pieprzem oraz posyp posiekaną natką pietruszki.

Shakshouka

Sakshouka daje duże pole do eksperymentów. Podstawą dania są jajka i pomidory, resztę produktów dobierz według własnych upodobań smakowych. Istnieje nieskończona ilość możliwości, aby stworzyć swój autorski przepis.