oceny: 11, śr. ocena: 5
5

Sosy wszelkiej maści sprawiają, że nawet najprostsze potrawy nabierają wyjątkowego smaku. Dziś proponuję bardzo aromatyczny sos koperkowy, który stanowi doskonałe dopełnienie wielu dań.

Tradycyjnie podawany jest do dań z ryb czy mięsa w zestawie z ziemniakami. Kto nie zna mięsa oblanego kremowym sosem z dużą ilością kopru? Klopsiki w sosie koperkowym to chyba jedno z najbardziej znanych połączeń. Domowy sos z koperkiem pasuje również do jajek ugotowanych na twardo czy gotowanych warzyw. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Czas przygotowania:

ok. 20 minut

Składniki

  • 1 pęczek koperku
  • 250 ml buliony warzywnego
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Sos koperkowy

Przygotowanie

  1. Koperek drobno posiekaj. Do śmietany dodaj mąkę i delikatnie mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie połącz śmietanę z bulionem. Dodaj posiekany koperek.

  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek. Sos umieść w małym garnku, podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje.

  3. Jeśli sos jest zbyt gęsty możesz regulować jego konsystencję dolewając wody.

  4. Sos koperkowy dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sos koperkowy