Bułeczki z cynamonem

Jestem fanem szybkich potraw i minimalizowania czasu spędzanego przy garach. Takie męskie i praktyczne podejście ;) Z moimi wypiekami jest tak, że zawsze się przed pieczeniem broniłem, ale kiedy brak pieczywa i zamknięte sklepy zmusiły mnie kilka razy do zrobienia domowych bułeczek okazało się, że uzyskane efekty są jak najbardziej warte czasu poświęconego na domowe wypieki.

bułeczki z cynamonem

Tak właśnie po raz pierwszy w moim domu zagościły bułeczki cynamonowe – dzień ustawowo wolny od pracy, piekarnie zamknięte, a w domu tylko kilka okruszków na pustej półce.

buleczki-cynamonowe-przepis-02

Składniki na ok. 10 sztuk bułeczek

  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka (4 g) drożdży instatnt
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g mąki
  • 30 g cukru pudru
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • olej do posmarowania bułeczek
  • cukier do posypania bułeczek

Przygotowanie

  1. Drożdże wrzuciłem do szklanki wypełnionej do połowy ciepłym mlekiem i odstawiłem na kilka minut
  2. Pozostałe mleko, mleko z drożdżami, cukier, jajko i roztopione masło wymieszałem dokładnie w misce
  3. Następnie dodałem sól, cynamon i stopniowo dodając mąkę mieszałem ciasto przy pomocy trzepaczki.
  4. Kiedy po dodaniu całej mąki ciasto zaczęło się robić gęste zacząłem wyrabiać je ręką aż do uzyskania jednolitej konsystencji
  5. Wyrobione ciasto wstawiłem do natłuszczonej miski, którą przykryłem i odstawiłem w ciepłe miejsce na około jedną godzinę. W tym czasie ustawiłem również piekarnik na 190 st C (górna i dolna grzałka).
  6. buleczki-cynamonowe-przepis-01Wyrośnięte ciasto podzieliłem na małe porcje i uformowane na kształt bułeczek ułożyłem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Bułeczki posmarowałem olejem i delikatnie oprószyłem cukrem, a następnie odstawiłem jeszcze na 15 minut, aby dodatkowo wyrosły.
  8. Bułeczki piekłem niecałe 20 minut, przestudziłem na kratce i podałem na śniadanie jeszcze ciepłe. Z masłem i z miodem to czysta poezja :)

buleczki-cynamonowe-przepis

Newsletter > Nie przegap :-)

Nie chcesz przegapić nowych przepisów na blogu i konkursów z nagrodami? Nic prostszego - dołącz do setek czytelników bloga aby jeden lub dwa razy w miesiącu otrzymywać najsmaczniejszy newsletter.

Ilość komentarzy: 9 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • KAś pisze:

    mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm MMMMMMMMMMMM mmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!!!!! mniam :)

  • :) pisze:

    W przepisie podany jest cukier puder, a w sposobie przygotowania nie pisze, by go dodać. Trzeba go dodać czy nie?

  • Gosia pisze:

    No to w najbliższym czasie sprawdzę ten przepis – chociaż nie lubię cynamonu, to wszystko brzmi apetycznie!

  • Ervisha pisze:

    Najbardziej podobają mi się na tym zdjęciu gdzie sa polane miodem ;D Zjadłabym ;D

  • Koktajl też dobry w taki dzień :)

  • Elżbieta Bończak pisze:

    Proszę powiedzieć jak drożdże instant przeliczyć na drożdże klasyczne?

  • a u mnie koktajl bananowo-truskawkowy :)

  • Blog wykorzystuje smaczniutkie pliki cookies. Informacje o ich wykorzystaniu na tej stronie znajdziesz w polityce prywatności. Możesz włączyć/wyłączyć obsługę cookies w swojej przeglądarce. Blog wykorzystuje cookies. Można je wyłączyć w przeglądarce.