zajadam.pl

Co ty wiesz o serze ricotta?

Co ty wiesz o serze ricotta?

Czy ricotta to ser? Do czego ją wykorzystać? Czy ricotta jest niezastąpiona? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym wpisie. 

Czym (nie) jest ser ricotta?

Pochodzi z Włoch i jest jednym z głównych składników tamtejszej kuchni. Ricotta powstaje jako „produkt uboczny” produkcji serów podpuszczkowych z mleka koziego, krowiego lub owczego. Uzyskuje się go z serwatki, którą długo się podgrzewa. Ricotta tak naprawdę wcale nie jest serem! W jej składzie nie ma bowiem głównego serowego białka (kazeiny). Prawidłowo powinna być więc nazywana po prostu „produktem mlecznym”.

Każdy region Półwyspu Apenińskiego może pochwalić się własnym przepisem na ten ser-nieser. Istnieje jednak kilka głównych „sposobów” na ricottę. Wyróżniamy więc:

  • ricottę pieczoną
  • ricottę fermentowaną
  • ricottę wędzoną
  • ricottę suszoną

Warto też wiedzieć, że ricotta jest bogata w wapń. „Nic dziwnego, w końcu to nabiał” powiecie pewnie. Ale… Ma go kilka razy więcej niż twaróg. W 100 gramach ricotty jest aż 207 mg tego pierwiastka. Daje to około 25% zalecanego dziennego spożycia.

Do czego wykorzystać ricottę?

Jest to produkt na tyle wszechstronny, że doskonale sprawdzi się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Może być dodatkiem do zup, makaronów, pierogów, sałatek (wypróbuj przepis na Sałatkę z bobem, miętą i ricottą), słodkich ciast (ciasto migdałowe z ricottą), owoców, a nawet pizzy. Warto też wiedzieć, że ricotta świetnie łączy się z daniami na bazie szpinaku (może być np. dodatkiem do szpinakowego ciasta na pierogi).

Czym zastąpić ricottę?

A co jeśli mamy ochotę zrobić sobie prawdziwie włoską ucztę, ale akurat, jak na złość zabrakło nam ricotty? Można zrobić ją samemu. Ale na to potrzeba czasu. Można też spróbować ją zastąpić przy pomocy twarogu (ważne, żeby nie był solony ani zbyt kwaśny), wystarczy go tylko kilkakrotnie zmielić. Innym sposobem jest wykorzystanie zamiast ricotty serka kremowego lub mascarpone. Żaden z nich co prawda nie zastąpi ricotty idealnie, ale – jak mówią -„na bezrybiu i rak ryba”.

Skomentuj

Zobacz również

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php