zajadam.pl

Po co komu błonnik i gdzie go znaleźć?

Po co komu błonnik i gdzie go znaleźć?

Błonnik jest bardzo ważnym składnikiem zbilansowanej diety. Nie zmienia tego fakt, że nie jest trawiony przez nasz organizm. Błonnik występuje przede wszystkim w roślinach. Do czego jest nam potrzebny? I gdzie go znaleźć?

Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny

Istnieją dwa rodzaje błonnika pokarmowego. Jeden rozpuszcza się w wodzie, a drugi nie. Każdy z nich inaczej działa na organizm. Błonnik nierozpuszczalny przechodzi przez cały układ pokarmowy w praktycznie niezmienionej postaci. Można powiedzieć, że działa jak „miotła”, która wymiata z organizmu niepotrzebne substancje.

Błonnik rozpuszczalny z kolei jak sama nazwa wskazuje rozpuszcza się w wodzie, a w żołądku pęcznieje rozciągając jego ściany i dając uczucie sytości. W związku z tym, że błonnik w żołądku przyjmuje postać galarety powoduje również wolniejsze wchłanianie węglowodanów.

Najczęściej obie formy błonnika występują jednocześnie, w tych samych produktach spożywczych.

W jakich produktach jest najwięcej błonnika?

Jak wiadomo każdy dzień powinien zacząć się od śniadania. Już w tym momencie można dostarczyć sobie pierwszej dziennej dawki błonnika. Wystarczy zamiast kanapki z szynką wybrać owsiankę z bakaliami i owocami (przepis). To zapewni nam uczucie sytości i energię, której tak bardzo nam potrzeba żeby dobrze rozpocząć dzień.

A w pracy, szkole, na uczelni? Jak dodać sobie energii? Świetnym i zdrowym pomysłem będzie przygotowanie sobie smoothie z jabłka, gruszki i kiwi (przepis). Wszystkie te owoce zawierają nie tylko błonnik, ale także mnóstwo potrzebnych witamin.

Uff przeżyliśmy dzień w pracy…Ale to jeszcze nie koniec dnia. Pora na obiad. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie zapiekanki ryżowej z dynią (przepis). Jako przekąskę proponujemy np. miseczkę  suszonych owoców lub pestek słonecznika lub dyni. Minęło parę godzin, pora zjeść kolację. Może kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa z pastą z fasoli i chanu?

Dzienne zapotrzebowanie na błonnik

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika przez osobę dorosłą nie powinno przekraczać 20-40 g. Zbyt duże jego spożycie może powodować, że nasz organizm nie będzie przyswajał innych ważnych składników z pożywienia. Należy także pamiętać o tym, żeby wraz z błonnikiem dostarczać do organizmu odpowiednią ilość płynów.

Skomentuj

Zobacz również

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php