zajadam.pl

Jagody goji nie tak cudowne jak myślimy?

Jagody goji wartości odżywcze

Jagody goji wykreowane zostały w ostatnich latach na flagowy produkt z kategorii „super food”, czyli super zdrowych pokarmów o magicznych wręcz właściwościach.

Ostatnio jednak obserwuję wyraźny odwrót od zachwytów nad tymi przepięknie wyglądającymi nasionkami. Nie ulega wątpliwości, że jagody goji stosowane były od tysięcy lat np. w medycynie chińskiej i jak wiele innych owoców są bardzo bogate w cenne składniki. Po prostu są zdrowe.

Jak się jednak okazuje, w ich przypadku sprawdza się powiedzenie:

Cudze chwalicie, swego nie znacie

Bo dla przykładu nasze rodzime, poczciwe porzeczki mają podobne właściwości i co najciekawsze, zawierają sporo więcej cennych składników, za które jagody goji są tak hołubione.

Ja sam korzystam z jagód goji w swojej kuchni głównie zimą i jesienią. Używam mniej więcej jednej łyżki dziennie (10g), a w sezonie dużo lepszym wyborem będą nasze czarne jagody leśne, maliny, czy właśnie wspomniane porzeczki.

Skomentuj

Zobacz również

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php