zajadam.pl

Kompot z suszu

Kompot z suszu

Kompot z suszonych owoców znajduje się wśród dwunastu tradycyjnych potraw obok kapusty z grzybami, barszczu wigilijnego czy zupy grzybowej. Jest doskonałym zwieńczeniem wigilijnej kolacji. Kompot ugotowany z suszu ma charakterystyczny aromat, który podkreślony jest dodatkiem przypraw korzennych.

Do kompotu oprócz suszonych śliwek dodaję suszone jabłka, morele i gruszki. Smak napoju wzmacniają przyprawy – kilka goździków, kawałek laski cynamonu, anyż, skórka pomarańczowa i miód. Kompot z suszu możesz ugotować dzień wcześniej, zanim zabierzesz się do przyrządzania innych potraw. Im dłużej postoi po ugotowaniu, tym będzie lepszy.

Składniki

  • 3 l wody
  • 200g  suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g suszonych jabłek
  • 100 g suszonych gruszek
  • 5 goździków
  • 2 gwiazdki anyżu
  •  kilka plasterków imbiru
  • kawałeczek kory cynamonu lub łyżeczka cynamonu mielonego
  • kawałek skórki sparzonej pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
  • miód do smaku

Przygotowanie

  1. Owoce opłucz, włóż do garnka i zalej wodą (powinno być około 3 litry wody, z czego możesz przygotować 6-8 porcji kompotu).

  2. Dodaj przyprawy goździki, cynamon, anyż, imbir i skórkę pomarańczową.

  3. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 20-25 minut.

  4. Odstaw do przestudzenia. Teraz sprawdź smak kompotu, czy jest wystarczająco słodki, jeśli nie dodaj miodu według uznania.

  5. Gotowy kompot przelej do dzbanka dodając do środka trochę owoców.

Skomentuj

Zobacz również

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php