zajadam.pl

Kompot z suszu

Kompot z suszu

Kompot z suszonych owoców znajduje się wśród dwunastu tradycyjnych potraw obok kapusty z grzybami, barszczu wigilijnego czy zupy grzybowej. Jest doskonałym zwieńczeniem wigilijnej kolacji. Kompot ugotowany z suszu ma charakterystyczny aromat, który podkreślony jest dodatkiem przypraw korzennych.

Do kompotu oprócz suszonych śliwek dodaję suszone jabłka, morele i gruszki. Smak napoju wzmacniają przyprawy – kilka goździków, kawałek laski cynamonu, anyż, skórka pomarańczowa i miód. Kompot z suszu możesz ugotować dzień wcześniej, zanim zabierzesz się do przyrządzania innych potraw. Im dłużej postoi po ugotowaniu, tym będzie lepszy.

Składniki

  • 3 l wody
  • 200g  suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g suszonych jabłek
  • 100 g suszonych gruszek
  • 5 goździków
  • 2 gwiazdki anyżu
  •  kilka plasterków imbiru
  • kawałeczek kory cynamonu lub łyżeczka cynamonu mielonego
  • kawałek skórki sparzonej pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
  • miód do smaku

Przygotowanie

  1. Owoce opłucz, włóż do garnka i zalej wodą (powinno być około 3 litry wody, z czego możesz przygotować 6-8 porcji kompotu).

  2. Dodaj przyprawy goździki, cynamon, anyż, imbir i skórkę pomarańczową.

  3. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 20-25 minut.

  4. Odstaw do przestudzenia. Teraz sprawdź smak kompotu, czy jest wystarczająco słodki, jeśli nie dodaj miodu według uznania.

  5. Gotowy kompot przelej do dzbanka dodając do środka trochę owoców.

Skomentuj

oceny: , śr. ocena:

Zobacz również

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php