zajadam.pl

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Kapusta z grzybami to jedno z tradycyjnych dań na świątecznym stole. U mnie pojawia się jako samodzielnie serwowana potrawa, ale nie tylko. Świetnie sprawdza się jako farsz do tradycyjnych krokietów.

Proces przygotowania krokietów można rozłożyć na dwa etapy. Najpierw przygotuj farsz, dzięki temu nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Na drugi dzień zrób naleśniki. Chrupiące naleśniki w złotej panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i grzybów podaję z barszczem czerwonym.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka (plus trochę wody gdyby ciasto wyszło zbyt gęste)
  •  1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli i cukru
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • panierka: 2 jajka, 1/4 szklanki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia

 

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby opłucz, włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na kilka godzin lub na noc do namoczenia.

  2. Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut. Odcedź zachowując oddzielnie wywar i grzyby.

  3. Kapustę przepłucz na durszlaku w zimnej wodzie. Kapustę mocno odciśnij. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłucz ponownie.

  4. Kapustę posiekaj na desce, włóż do większego garnka i zalej wywarem z grzybów oraz wodą (tak, aby płyn przykrył całą kapustę).

  5. Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu.

  6. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju. Dodaj do gotującej się kapusty razem z liściem laurowym i zielem angielskim.

  7. Garnek z kapustą przykryj i gotuj na małym ogniu, aż do miękkości przez około 50-60 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).

  8. Dodaj grzyby i majeranek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  9. Przygotuj naleśniki – w misce umieść mąkę. Dolej mleko i wbij jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru.

  10. Dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.

  11. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

  12. Na każdy naleśnik nałóż farsz i równomiernie go rozsmaruj. Naleśniki złóż w kopertę, boki zwiń w rulon.

  13. Następnie rozbij jajka w miseczce, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Maczaj krokiety w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej i smaż na oleju z obu stron (na złoty kolor).

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php