Strucla z makiem

Potrawy z makiem najbardziej kojarzą się z deserami świątecznymi. Zaczynając od makowca, kutii, aż po kluski z makiem. Tym razem prezentuję przepis na makowiec w nieco innej formie. Będzie to strucla, gdzie masa makowa zawijana jest w ciasto drożdżowe.

Przepis jest bardzo prosty, a ciasto drożdżowe wbrew pozorom przygotowuje się szybko. Strucla po upieczeniu jest mięciutka i bardzo puszysta. Ciasto można dodatkowo posypać kruszonką, ale nie jest to konieczne. Bez posypki jest równie pyszne. Masę makową tworzą takie przysmaki jak: mak, rodzynki, orzechy włoskie, migdały i miód. Dla wzmocnienia aromatu dodaję jeszcze kilka kropel olejku migdałowego.

Składniki:

Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka + 1 całe jajko
  • 70 g roztopionego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 g mąki
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody (do posmarowania)
Masa makowa:
  • 250 g maku
  • 250 ml mleka
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 40 g skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki miodu
  • kilka kropli olejku migdałowego

Przygotowanie

  1. Mak wsyp do garnka i zalej gorącym mlekiem. Po ok. 30 minutach przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia.

  2. Do maku dodaj miód, rodzynki, posiekane orzechy włoskie i migdały oraz skórkę pomarańczową i kilka kropli olejku migdałowego. Całość dokładnie razem wymieszaj i odstaw.

  3. Drożdże wymieszaj z 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  4. Żółtka i jajko roztrzep za pomocą widelca.

  5. W misce wymieszaj pozostałe składniki: resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane żółtka, roztopione masło oraz sól, tak by powstało gładkie ciasto.

  6. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  7. Przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach blachy do pieczenia.

  8. Posmaruj ciasto masą makową i zwiń je w rulon.Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

  9. Przygotuj kruszonkę – w mniejszym naczyniu wymieszaj miękkie masło, cukier i mąkę do konsystencji grudek.

  10. Ciasto w formie posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.

  11. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

przygotowania: 30 minut
czas wykonania: 40 minut
czas potrzebny: 70 minut
ilość porcji: 10
kuchnia polska
Potrawy wigilijne

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php