zajadam.pl

Strucla z makiem

Strucla z makiem

Potrawy z makiem najbardziej kojarzą się z deserami świątecznymi. Zaczynając od makowca, kutii, aż po kluski z makiem. Tym razem prezentuję przepis na makowiec w nieco innej formie. Będzie to strucla, gdzie masa makowa zawijana jest w ciasto drożdżowe.

Przepis jest bardzo prosty, a ciasto drożdżowe wbrew pozorom przygotowuje się szybko. Strucla po upieczeniu jest mięciutka i bardzo puszysta. Ciasto można dodatkowo posypać kruszonką, ale nie jest to konieczne. Bez posypki jest równie pyszne. Masę makową tworzą takie przysmaki jak: mak, rodzynki, orzechy włoskie, migdały i miód. Dla wzmocnienia aromatu dodaję jeszcze kilka kropel olejku migdałowego.

Składniki:

Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka + 1 całe jajko
  • 70 g roztopionego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 g mąki
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody (do posmarowania)
Masa makowa:
  • 250 g maku
  • 250 ml mleka
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 40 g skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki miodu
  • kilka kropli olejku migdałowego

Przygotowanie

  1. Mak wsyp do garnka i zalej gorącym mlekiem. Po ok. 30 minutach przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia.

  2. Do maku dodaj miód, rodzynki, posiekane orzechy włoskie i migdały oraz skórkę pomarańczową i kilka kropli olejku migdałowego. Całość dokładnie razem wymieszaj i odstaw.

  3. Drożdże wymieszaj z 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  4. Żółtka i jajko roztrzep za pomocą widelca.

  5. W misce wymieszaj pozostałe składniki: resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane żółtka, roztopione masło oraz sól, tak by powstało gładkie ciasto.

  6. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  7. Przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach blachy do pieczenia.

  8. Posmaruj ciasto masą makową i zwiń je w rulon.Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

  9. Przygotuj kruszonkę – w mniejszym naczyniu wymieszaj miękkie masło, cukier i mąkę do konsystencji grudek.

  10. Ciasto w formie posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.

  11. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php