zajadam.pl

Wigilijne kluski z makiem

Wigilijne kluski z makiem

Potrawy z makiem są tradycją polskich świąt Bożego Narodzenia. Zaczynając od makowca, kutii, aż po kluski z makiem. Te ostatnie najbardziej znane są na Kaszubach i Pomorzu, ale lubiane w całej Polsce za wspaniałą słodycz i aromat.

Masę makową tworzą takie przysmaki jak: mak, rodzynki, orzechy włoskie, migdały i miód. Dla wzmocnienia aromatu dodaję jeszcze kilka kropel olejku migdałowego. Kluski z makiem robi się najczęściej z makaronu – łazanki. Można jednak użyć dowolnego kształtu makaronu gotowego lub domowego.

Składniki

  • 200 g makaronu łazanki
  • 250 g maku
  • 250 ml mleka
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 40 g skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki miodu
  • kilka kropli olejku migdałowego

Przygotowanie

  1. Mak wsyp do garnka i zalej gorącym mlekiem. Po ok. 30 minutach przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa.

  2. Do maku dodaj miód, rodzynki, posiekane orzechy włoskie i migdały oraz skórkę pomarańczową i kilka kropli olejku migdałowego. Całość dokładnie razem wymieszaj i odstaw.

  3. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź na sitku i wymieszaj z makiem.

  4. Kluski z makiem przełóż do salaterki i schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Skomentuj

Zobacz również

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php