Gulasz z grzybami

W lasach mamy zatrzęsienie grzybów. W tym roku sezon grzybowy jest wyjątkowo obfity więc z leśnych zdobyczy polecam na przygotować pyszny obiad – gulasz z grzybami.

Do swojego gulaszu użyłam świeżych grzybów leśnych (mieszankę borowików, podgrzybków i koźlarzy), ale można go też ugotować z dodatkiem grzybów mrożonych lub pieczarek. Danie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Bardzo pasuje do niego kasza gryczana lub ziemniaki.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego, np. łopatki
  • 400 g świeżych grzybów
  • 50 g suszonych grzybów
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój w kostkę około 2 cm. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, słodką papryką i majerankiem. Mięso zalej olejem. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 15-20 minut.

  2. Grzyby suszone zalej wodą i odstaw do namoczenia na ok. 30 minut.

  3. Mięso podsmaż w szerokim rondlu.

  4. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż.

  5. Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka.

  6. Dodaj namoczone suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie.

  7. Składniki zalej wodą ok. 1,5 litra. Woda powinna sięgać na dwa palce ponad poziom składników.

  8. Gulasz z grzybami gotuj pod lekko uchyloną pokrywką przez 60-90 minut.

  9. Gdy mięso stanie się miękkie, dodaj koncentrat. Gdy zgęstnieje zestaw z kuchenki, dopraw do smaku jeszcze solą i pieprzem.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php