zajadam.pl

Gulasz z grzybami

Gulasz z grzybami

W lasach mamy zatrzęsienie grzybów. W tym roku sezon grzybowy jest wyjątkowo obfity więc z leśnych zdobyczy polecam na przygotować pyszny obiad – gulasz z grzybami.

Do swojego gulaszu użyłam świeżych grzybów leśnych (mieszankę borowików, podgrzybków i koźlarzy), ale można go też ugotować z dodatkiem grzybów mrożonych lub pieczarek. Danie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Bardzo pasuje do niego kasza gryczana lub ziemniaki.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego, np. łopatki
  • 400 g świeżych grzybów
  • 50 g suszonych grzybów
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój w kostkę około 2 cm. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, słodką papryką i majerankiem. Mięso zalej olejem. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 15-20 minut.

  2. Grzyby suszone zalej wodą i odstaw do namoczenia na ok. 30 minut.

  3. Mięso podsmaż w szerokim rondlu.

  4. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż.

  5. Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka.

  6. Dodaj namoczone suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie.

  7. Składniki zalej wodą ok. 1,5 litra. Woda powinna sięgać na dwa palce ponad poziom składników.

  8. Gulasz z grzybami gotuj pod lekko uchyloną pokrywką przez 60-90 minut.

  9. Gdy mięso stanie się miękkie, dodaj koncentrat. Gdy zgęstnieje zestaw z kuchenki, dopraw do smaku jeszcze solą i pieprzem.

Skomentuj

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php