Gołąbki w sosie grzybowym

Mamy aktualnie prawdziwy wysyp grzybów. W wielu miejscach możesz liczyć na obfite zbiory, z których wrócisz z pełnym koszem leśnych skarbów. Jeśli szukasz pomysłu na ciekawe wykorzystanie grzybów, to służę przepisem na gołąbki w sosie z podgrzybków.

Gołąbki zrobione są tradycyjnie – z farszem z mięsa i ryżu, ale zamiast sosu pomidorowego jest sos grzybowy. Możesz wykorzystać podgrzybki, borowiki czy koźlarze. Polecam to bardzo aromatyczne danie.

Składniki

Gołąbki:

  • 1,5 l bulionu/rosołu/wody
  • 800 g mielonej wieprzowiny, np. łopatki
  • 200 g ryżu
  • 1 kapusta
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Sos grzybowy:

  • 200 g świeżych grzybów leśnych np. podgrzybków
  • 20 g suszonych grzybów
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1/4 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby namocz przez około godzinę.

  2. Świeże grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń. Większe grzyby pokrój na kawałki (nóżki pokrój w kostkę, kapelusze w plastry). Mniejsze sztuki całe pokrój w plastry. Na maśle podsmaż lekko grzyby i przypraw solą, pieprzem i ziołami, odstaw.

  3. Z kapusty wytnij twardy głąb. Następnie zanurz główkę na 10 minut w garnku z gotującą się wodą. W tym czasie kapusta się sparzy i jej liście zmiękną, co pozwoli łatwo zawijać gołąbki.

  4. Wyjmij kapustę. Rozbierz ją z liści, odetnij delikatnie zgrubienia z każdego liścia i odłóż.

  5. Ryż ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

  6. Na oleju podsmaż na złoto drobno poszatkowaną cebulę.

  7. W dużej misce wymieszaj mięso z wystudzonym ryżem i cebulą. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.

  8. Na każdy liść kapusty nałóż mięsne nadzienie i formuj gołąbki (tak jak krokiety).

  9. Kilka liści (tych najmniejszych i porwanych zostaw do wyłożenie dna garnka).

  10. Gołąbki układaj w garnku, zalej bulionem/wodą, dolej wodę z suszonymi grzybami i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę (aż kapusta będzie miękka).

  11. Część płynu z gotujących się gołąbków wlej na patelnię z podsmażonymi grzybami. Duś grzyby do miękkości.

  12. Do kubka ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki sosu grzybowego. Wymieszaj i dodaj na patelnię oraz zagotuj. W razie potrzeby można jeszcze doprawić solą i pieprzem do smaku.

  13. Sos gotuj na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje.Podawaj z gołąbkami.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • amaranta says:

    Ale fajnie wyglądają :) Przepis na pewno wypróbuję. Ja też dodaję do sosu koncentrat grzybowy krakusa, pyszny jest, sosik wychodzi aromatyczny, do zupy też go dodaję.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję