Gołąbki w sosie grzybowym

Mamy aktualnie prawdziwy wysyp grzybów. W wielu miejscach możesz liczyć na obfite zbiory, z których wrócisz z pełnym koszem leśnych skarbów. Jeśli szukasz pomysłu na ciekawe wykorzystanie grzybów, to służę przepisem na gołąbki w sosie z podgrzybków.

Gołąbki zrobione są tradycyjnie – z farszem z mięsa i ryżu, ale zamiast sosu pomidorowego jest sos grzybowy. Możesz wykorzystać podgrzybki, borowiki czy koźlarze. Polecam to bardzo aromatyczne danie.

Składniki

Gołąbki:

  • 1,5 l bulionu/rosołu/wody
  • 800 g mielonej wieprzowiny, np. łopatki
  • 200 g ryżu
  • 1 kapusta
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Sos grzybowy:

  • 200 g świeżych grzybów leśnych np. podgrzybków
  • 20 g suszonych grzybów
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1/4 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby namocz przez około godzinę.

  2. Świeże grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń. Większe grzyby pokrój na kawałki (nóżki pokrój w kostkę, kapelusze w plastry). Mniejsze sztuki całe pokrój w plastry. Na maśle podsmaż lekko grzyby i przypraw solą, pieprzem i ziołami, odstaw.

  3. Z kapusty wytnij twardy głąb. Następnie zanurz główkę na 10 minut w garnku z gotującą się wodą. W tym czasie kapusta się sparzy i jej liście zmiękną, co pozwoli łatwo zawijać gołąbki.

  4. Wyjmij kapustę. Rozbierz ją z liści, odetnij delikatnie zgrubienia z każdego liścia i odłóż.

  5. Ryż ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

  6. Na oleju podsmaż na złoto drobno poszatkowaną cebulę.

  7. W dużej misce wymieszaj mięso z wystudzonym ryżem i cebulą. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.

  8. Na każdy liść kapusty nałóż mięsne nadzienie i formuj gołąbki (tak jak krokiety).

  9. Kilka liści (tych najmniejszych i porwanych zostaw do wyłożenie dna garnka).

  10. Gołąbki układaj w garnku, zalej bulionem/wodą, dolej wodę z suszonymi grzybami i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę (aż kapusta będzie miękka).

  11. Część płynu z gotujących się gołąbków wlej na patelnię z podsmażonymi grzybami. Duś grzyby do miękkości.

  12. Do kubka ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki sosu grzybowego. Wymieszaj i dodaj na patelnię oraz zagotuj. W razie potrzeby można jeszcze doprawić solą i pieprzem do smaku.

  13. Sos gotuj na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje.Podawaj z gołąbkami.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • amaranta says:

    Ale fajnie wyglądają :) Przepis na pewno wypróbuję. Ja też dodaję do sosu koncentrat grzybowy krakusa, pyszny jest, sosik wychodzi aromatyczny, do zupy też go dodaję.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php