zajadam.pl

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane w zalewie octowej z przyprawami to jeden z przysmaków kuchni polskiej. Do marynowania najlepiej nadają się świeże grzyby leśne: borowiki, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki, koźlarze czy podgrzybki.

Smak grzybów marynowanych zależy przede wszystkim od gatunku grzybów, po które sięgasz, zalewy octowej (a dokładnie stosunku octu i wody) oraz dodatków. Do marynowania wybrałam podgrzybki. Zalewa składa się z wody, soli cukru, octu i przypraw – liści laurowych, pieprzu, ziela angielskiego oraz gorczycy. Grzyby marynowane najczęściej serwowane są jako przystawka i zakąska do napojów alkoholowych. Drobno pokrojone grzyby marynowane są też składnikiem sosu tatarskiego.

Zobacz przepis w wersji wideo:


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Grzyby marynowane - składniki:

    • 500 g grzybów leśnych
    • 500 ml wody
    • 180 ml octu spirytusowego 10 %
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 duża cebula
    • 2 liście laurowe
    • 2 sztuki ziela angielskiego
    • 2 ziarna pieprzu
    • 1/2 łyżeczki gorczycy na słoik

Przygotowanie grzybów marynowanych

  1. Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń. Małe grzybki marynuj w całości, natomiast większe sztuki podziel na połówki lub ćwiartki.

  2. Wstaw garnek z osoloną wodą, wrzuć grzyby i krótko obgotuj na dużym ogniu przez około 5 minut.

  3. Grzyby umieść na durszlaku i przelej zimną wodą, aby opłukać je z piany i zahartować.

  4. Przygotuj zalewę – do garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zagotuj i dodaj ocet. Ponownie zagotuj zalewę.

  5. W słoikach umieść gorczycę, obgotowane grzyby, obraną i pokrojoną w paski cebulę. Grzyby zalej wrzącą zalewą, zakręć słoiki, odwróć do góry dnem i odstaw do przestudzenia.

Skomentuj Pod wpisem mamy już 50 komentarzy!

oceny: 16, śr. ocena: 5

5

Zobacz również

Ilość komentarzy: 50 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Zrobiłam grzybki z tego przepisu i wyszły pyszne :) dałam tylko odrobinę więcej octu – 200 ml, bo były opinie, że są delikatne.

  2. po 20 latach przerwy zrobiłem grzybki(siniaki, zwane też u nas żółciakami) , a że mój przepis został zapomniany, skorzystałem z powyższego. Czekałem pół roku. Dla mnie ciut za słodkie, może za mało octowe. ale i tak niemal idealne.

  3. Dlaczego autor tej strony nie odpowiada na pytania? To po co jest to forum ?
    Aby piać hymny pochwalne pod adresem autora ?……

    1. Tak Panie Osiel, szkoda ze nie odpisuje, ale dla mnie przepis super.

      Wyprobowalem na nie typowych grzybach, I wyszly super.
      Czasem pomaga troche doswiadczenie I tez internet jest pelen odpowiedzi , tylko nie zawsze latwo rozroznic ktore .

  4. super przepis, dodaję trochę wiecej gorczycy,liści laurowych i ziela-zalewa jest akuratna, delikatna, a grzybki smakuja wybornie-polecam!

    1. Jeżeli zalejesz gorące grzyby wrzącą marynatą i od razu zakręcisz słoik, a następnie odwrócisz go do góry dnem, to nie trzeba dodatkowo pasteryzować przetworu. Grzybki powinny w słoiku wytrzymać nawet kilka lat (w co wątpię – u mnie znikają dużo szybciej ;)) Natomiast, jeśli grzyby i marynata przestygły, to konieczna jest pasteryzacja.

    2. Kurcze grzyby ostudziłem jak w przepisie ;-) ale zalałem je wrzącą zalewą i odwróciłem słoik ( zakrętka zassała się ). Czy tak przygotowane nadal trzeba pasteryzować i jak długo. Dzięki za odpowiedzi.

  5. 5

    My najpierw peklujemy w peklosoli i nacieramy majerankiem i szpikujemy słoniną a potem wieszamy zeby skruszały :) hahhaha żart przepisik dobry tylko my dajemy tyci więcej cukru i mini cebulki tak żeby na słoik był dwie trzy całe małe… zamiast piórek

    1. Takie grzyby możesz przechowywać latami. Jeśli są dobrze zapasteryzowane i się nie rozszczelnią, to nic nie powinno się z nimi stać.

    2. Jadłem grzyby marynowane które miały 8 lat. Po śmierci rodziców ojczyma dopiero po 8 latach wzięliśmy się za remont i w trakcie opróżniania mieszkania znalezlismy kilka słoików marynowanych prawdziwków. Były idealne i świetnie pasowały do zimnej żubrówki :)

  6. 5

    Rewelacja ! Nasza cała rodzina dziękuje Panu za przepis . Grzyby są wyborne !Dotychczas podawano mi z samego octu z gorczycą , w kisielowatej – nieprzyjemnej mazi . Nie lubiłam ich.Tu czarne łebki są aromatyczne /delikatnie czuje się cebulę+liść laurowy oraz ziele angielskie – z zalewy wkładam do słoiczka / a one tym właśnie pachną . Pozdrawiam Autora i obecnych na forum Grzybiarzy.

  7. 5

    Polecam , spróbowałam następnego dnia po zamarynowaniu-rewelacja jak ktoś lubi wyrazisty smak. Jedyne co to obgotowałam je z dodatkiem soku z cytryny na 500ml wody ok. 1/4 cytryny ,co daje im fajny kolor.

  8. Mniam, mniam
    Jestem laikiem co do przetworów.
    Grzybki z przepisu robiłam pierwszy raz.
    Wyszły pyszne. Dzisiaj robię następną partię, ale z marchewką.
    Przepis SUPER☺☺☺☺☺

  9. 5

    przepis ok.ja daje jeszcze papryczke chili lub inną ostrą, po plasterku marchewki na sloik, do słoika po pare ziarek pieprzu, ziela ang., jeden listek laurowy i jest ok.

  10. 5

    Przepis idealny! Grzybki są idealnie wyważone smakowo, idealnie słone, słodkie i aromatyczne. Przepis smakuje jak grzybki mojej mamy, a ona niestety zawsze robi „na oko” i nie była w stanie powiedzieć mi ile, czego dodaje (z przepisu pominęłam tylko gorczynę, bo mama nigdy jej nie dodawała). Pozdrawiam i polecam KAŻDEMU!

    1. Przecierz robisz grzyby od wiele lat ,to poco zagladasz tutaj.Twoje grzyby pamietam do dzisiaj jak bralismyje ze soba a Ty wolalas „tylko sloiki Mi przywiescie z powrotem”.To byly czasy !

  11. 5

    Zrobiłam dzisiaj kilka słoików. Przepis superfajny i bez marchewek (akurat nie miałam ). Pięknie dziękuję, dam znać jak wyszły grzybory! Dziękuję

  12. 5

    Jedyny sensowny przepis.Kiedy widzę przepis 1szkl. octu na 1szkl. wody bez cukru, to wiem że gość nie ma pojęcia o przetworach, albo gotowanie grzybów przez pół godziny, flaki. Ja osobiście preferuję 1szkl. octu na 4szkl. wody i 4płaskie łyżki cukru, soli 1łyżeczka, pozostałe przyprawy w/g uznania.Pozdrawiam dobry przepis.

    1. A już najlepiej tą zalewe po zagotowaniu skosztować i doprawić wg własnyvh preferencji. Ja dla przykładu na szklankę octu dodaje 3 szklanki wody 3 łyżki cukru i łyżkę soli. Zalewa jest dość ostra ale ja taką lubie Pozdrawiam

Czego szukasz?

css.php