Na czasie:

Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane to jedna z największych przyjemności, jakie pamiętam z dzieciństwa. Góra ziemniaków do starcia i dłużące się niemiłosiernie oczekiwanie na pierwszą porcję placków posypanych czerwoną papryką, z dodatkiem kwaśnej śmietany… :-)

Placki ziemniaczane z cukinią

Przepisów na placki ziemniaczane funkcjonuje dość sporo, ja po wypróbowaniu przeróżnych mam już swój ulubiony sposób, dzięki któremu placki zawsze wychodzą perfekcyjnie – złote, chrupiące i bez nadmiaru tłuszczu. Bardzo lubię też dodawać do placków cukinię i dlatego właśnie postanowiłem opublikować ten przepis. Wypróbuj koniecznie.

Czas przygotowania:

Zwykle przygotowanie masy od podstaw zajmuje mi ok. 15 minut + 15-20 minut na smażenie kilkunastu sztuk placków

Składniki placków ziemniaczanych

Podane proporcje wystarczyć powinny do przygotowania ok. 20 małych placków.

  • 0,4 kg ziemniaków
  • 1 malutka cukinia (lub pół małej cukinii) – ok. 200-300 g
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie placków

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, i zetrzyj razem z cuknią na tarce o cienkich oczkach. Startą masę przełóż na sitko i odciśnij jak najwięcej płynu do miski. Ja nie obieram cukinii, a jedynie dokładnie ją myję.

  2. Starte ziemniaki z cebulą przełóż do osobnego naczynia, dodaj jajko, sól i pieprz, i całość dokładnie wymieszaj.

  3. Następnie z miski z odciśniętym sokiem delikatnie zlej płyny, tak aby na dnie została cała skrobia ziemniaczana. Ten biały osad dodaj do masy i wymieszaj jeszcze raz całość.

  4. Grubość i wielkość placków zależy od indywidualnych upodobań, jednak ja bardzo polecam smażenie małych porcji masy. Dzięki temu o wiele łatwiej uzyskać przecudnie chrupiące brzegi i nie trzeba używać zbyt dużo tłuszczu.

  5. Placki zacznij smażyć dopiero w momencie, w którym patelnia i tłuszcz będą bardzo gorące. Nie dodawaj zbyt dużo tłuszczu – placki nie muszą w nim pływać i jeżeli masz patelnię nieprzywierającą, to głównym zadaniem tłuszczu powinna być pomoc nadaniu plackom chrupkości i pięknej złotej barwy.

  6. Cienkie placki smaż ok. 2-3 minuty z każdej strony. Warto zawsze przetestować pierwsze sztuki żeby sprawdzić, ile czasu potrzebują na patelni, a także czy nie trzeba doprawić masy.

  7. Placki ziemniaczane najlepsze są prosto z patelni – wtedy zachowują najwięcej chrupkości. Jeżeli wydaje ci się, że są tłuste, możesz przed podaniem na moment przerzucić każdy z placków na papierowy ręcznik, aby odsączyć nieco tłuszczu z ich powierzchni.

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: dla czterech dorosłych
kuchnia polska
Obiad

Mój ulubiony sposób podania placków ziemniaczanych

Najważniejsze, żeby placki podać chrupiące! :) Ja od zawsze lekko oprószam je już na talerzu odrobiną suszonej słodkiej papryki i dekoruję kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Niebo w gębie.

Placki ziemniaczane z cukinią

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 6 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 6 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php