zajadam.pl

Nuggetsy z kurczaka

Nuggetsy z kurczaka

Nuggetsy to danie, które znamy głównie jako fast food. A gdyby tak zrobić je we własnej kuchni? Proponuję domową wersję nuggetsów z kurczaka. Soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz.

Dodatki są dowolne – możesz połączyć je z pieczonymi ziemniakami, ulubioną surówką czy zieloną sałatką z świeżych warzyw. Smakują doskonale z salsą meksykańską, dipem czosnkowym czy sosem barbecue. Uwielbiają je wszyscy, zarówno dzieci, jak i dorośli.

Składniki:

  • 400 g filetów z piersi kurczaka
  • 100 g mąki pszenna
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Płatki kukurydziane umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na drobne kawałki.

  2. Filety pokrój na ok. 2,5 cm kawałki, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, wymieszaj.

  3. W misce zmiksuj na jednolitą masę – mąkę, mleko, jajko, sól i pieprz. Filety włóż do masy i wymieszaj.

  4. Kawałki mięsa wyjmij z ciasta i obtaczaj w płatkach. Układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

  5. Nuggetsy skrop olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 15 minut na złoty kolor.

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php