Sałatka nicejska

Sałatka nicejska to chyba najbardziej znana na świecie francuska sałatka. Danie doczekało się niezliczonej ilości wersji, dlatego trudno odnaleźć oryginalną recepturę na salade niçoise. Każdy ma swój sposób przygotowania, swoje smaki i dodatki.

Co do tego, że tuńczyk i jajka ugotowane na twardo w sałatce nicejskiej muszą się znaleźć nie ma żadnych wątpliwości, ale już co do pozostałych składników zdania są podzielone. Niektórzy wzbogacają sałatkę o kapary, karczochy lub paprykę. Bardzo często spotykam się z dodatkiem ugotowanych ziemniaków czy fasolki szparagowej. Dziś prezentuję moją wersję francuskiej sałatki.

Składniki

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 3 pomidory lub 200-300 g pomidorów koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 3 jajka
  • 4 filety anchois
  • 100 g czarnych oliwek
  • 150 g świeżego, grillowanego tuńczyka lub 170 g tuńczyka w sosie własnym
  • sól i grubo zmielony pieprz
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Sałatka nicejska

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotuj dressing. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, ocet winny, musztardę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki bardzo starannie wymieszaj np. przy pomocy trzepaczki, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Tak przygotowany sos odstaw i przed samym podaniem jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

  2. Jajka ugotuj na półtwardo (ok. 6-7 minut). Opłucz je w zimnej wodzie, obierz ze skorupek i pokrój na ćwiartki.

  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pomidory pokrój w ósemki (możesz użyć także pomidorów koktajlowych – pokrój je na połówki).

  4. Liście sałaty umyj, odsącz z wody i osusz na papierowym ręczniku. Jeśli liście są duże porwij na mniejsze kawałki i włóż do miski lub ułóż na talerzu.

  5. Na zieloną warstwę z sałaty wyłóż przygotowane jajka, pomidory i cebulę. Dodaj oliwki, filety anchois i odsączonego z zalewy tuńczyka.

  6. Sałatkę polej dressingiem i oprósz solą oraz grubo zmielonym pieprzem.

przygotowania: 20 minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 6
kuchnia francuska
Sałatka

Sałatka nicejska

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php