Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Dziś na blogu kulinarna podróż do Tajlandii. Kuchnię tajską lubię za wyraziste i zaskakujące smaki, ale także za dość swobodne podejście do doboru składników i sposobu przyrządzania dań. Dania tej kuchni są bardzo łatwe w przygotowaniu. Doskonałym przykładem jest zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym.

Jej smaki są bardzo zróżnicowane, od delikatnie aromatycznych do dość pikantnych. Znajdziesz tu ostre przyprawy – chili i imbir, charakterne dodatki – sos rybny, czosnek i sok z limonki oraz niezwykle dużą ilość świeżych ziół – liście mięty, kolendry i szczypior. Pikantny smak zupy został złagodzony mlekiem kokosowym. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, więc w kulinarną podróż w egzotyczne zakątki świata możesz się wybrać w każdej chwili.

Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Składniki

  • 700 ml wrzącego bulionu drobiowego lub wywaru z warzyw
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • kawałek imbiru (ok. 4 cm)
  • przyprawy – szczypta chili, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku
  • garść liści świeżej mięty
  • świeża kolendra, szczypiorek i plasterki limonki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki, papryczkę chili i czosnek drobno posiekaj.

  2. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i posyp solą i pieprzem.

  3. W garnku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż na nim kurczaka wraz z plasterkami imbiru, pokrojoną papryczką chili i czosnkiem.

  4. Zalej bulionem i mlekiem kokosowym. Dodaj sos rybny, sok z limonki oraz szczyptę kurkumy i chili. Całość gotuj ok. 15 minut.

  5. Wlej na talerze, udekoruj miętą, kolendrą i plasterkami limonki.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 4
kuchnia tajska
Zupa

Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Bartek says:
    5

    Dziś zrobiłem, wyszła bardzo smaczna, choć pikantna. Pomyślałem, ze można spokojnie trochę dodać trochę ryżu oraz porwane liście sałaty lodowej tak jak w zupie cytrynowej

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php