zajadam.pl

Pierogi z bobem

Pierogi z bobem

Bób to warzywo o wielu zastosowaniach kulinarnych. Świetnie sprawdza się jako główny składnik sałatek, zup, past do makaronu czy pieczywa. Od kiedy bób pojawił się w sklepach i na bazarach chętnie sięgam po różne przepisy z jego wykorzystaniem. Dziś pierwsza propozycja w tym sezonie – pierogi wypełnione smacznym zielonym nadzieniem.

Receptura na ciasto pierogowe znacznie różni się od przepisów, które już pojawiły się na blogu. Tym razem ciasto w wersji bezglutenowej. Przygotowanie takiego ciasta to nie lada wyzwanie, dlatego przed przystąpieniem do robienia pierogów przestudiowałam wiele przepisów.

Składniki

Z podanych proporcji przygotujesz mniej więcej 30-35 sztuk (w zależności od średnicy szklanki i grubości rozwałkowanego ciasta)

Ciasto:

(źródło:bezokruszka)

  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 250 ml wrzątku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 400 g ugotowanego bobu (instrukcja gotowania bobu)
  • 1/2 szklanki listków świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Pierogi z bobem

Przygotowanie

  1. Przygotuj farsz – bób obierz i rozgnieć w misce za pomocą widelca. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane listki mięty i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotowy farsz odstaw do lodówki.

  2. Odmierz odpowiednią ilość mąki. Obie mąki połącz, dodaj sól i dokładnie wymieszaj.

  3. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób wgłębienie i stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wrzącej wody, zagarniając mąkę do środka nożem, aby składniki się połączyły. Do ciasta dodaj łyżkę oleju.

  4. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.

  5. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość ok. 2 mm, podsypując niewielką ilością mąki gryczanej. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.

  6. Na środku każdego z nich umieść farsz. Pierogi złóż na pół, dokładnie zlep brzegi.

  7. W garnku zagotuj wodę i partiami wkładaj pierogi. Gotuj przez około 2 minuty od wypłynięcia pierogów.

  8. Ugotowane wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na talerz.

Pierogi serwuję z listkami mięty, oprószone świeżo zmielonym pieprzem. Bardzo dobrze smakują odsmażone na masełku.

Pierogi z bobem

Skomentuj

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php