Pierogi z ziemniakami, cebulą i boczkiem

Jestem wielbicielką pierogów w każdej postaci. Zaczynając od klasycznych ruskich pierogów, a kończąc na bardziej wyszukanych połączeniach takich jak pierogi z dynią, soczewicą czy suszonymi pomidorami. Każde, absolutnie każde uwielbiam jeść i przygotowywać.

Pomysłów na nadzienie nie brakuje. Tym razem wnętrze pierogów wypełniłam farszem z ziemniaków, podsmażonej na złoty kolor cebulki i zrumienionego boczku. Inspiracją do przygotowania ziemniaczanych pierogów są ,,Szlachcice”, czyli tradycyjna potrawa wschodniego Mazowsza i południowego Podlasia. Są to duże, gotowane pierogi z nadzieniem z utartych, a następnie usmażonych ziemniaków. Podawane na gorąco, obficie okraszone tłuszczem ze skwarkami i cebulką.

Składniki

Z podanych proporcji przygotujesz mniej więcej 25-30 sztuk (w zależności od średnicy szklanki i grubości rozwałkowanego ciasta)

Ciasto pierogowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g boczku
  • 2 cebule
  • masło klarowane do podsmażenia cebuli
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj masło, sól oraz jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, tak aby składniki się połączyły. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto. Następnie przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 15 minut.

  2. Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie. Ugotowane, przecedzone i jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę. Ziemniaczaną masę przełóż do miski.

  3. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Pozwól, aby tłuszcz powoli się wytapiał, więc nie smaż boczku na maksymalnym ogniu.

  4. Na wytopionym tłuszczu i maśle podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną cebulę.

  5. Podsmażoną cebulę i boczek dodaj do ziemniaków.

  6. Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj, aby smaki się połączyły.

  7. Ciasto podziel na dwie części z każdej rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki lub kieliszka.

  8. Na każdym z nich umieść po łyżce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi.

  9. Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj. Wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej po około 3 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Pierogi to jeden z Waszych ulubionych tematów na blogu, więc jeżeli szukasz inspiracji na przygotowanie pierogów o przeróżnych nadzieniach, to właśnie tutaj znajdziesz pomysły.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php