Pizza z fetą i szpinakiem

W kuchni bardzo często sprawdzają się stare prawdy o tym, że to co najprostsze jest najlepsze, a także o tym, że najlepsze potrawy często są dziełem przypadku.

I właśnie ta pizza jest takim przypadkowym dziełem, wykonanym z nadmiarowej porcji ciasta i resztek znalezionych w lodówce :-) Poza odpowiednią kompozycją dodatków, bardzo istotne jest tu moim zdaniem cieniutkie i chrupiące ciasto, a także niezbyt duża ilość składników.

Dla mnie stanowiła rewelacyjną przekąskę w ciągu ciepłego letniego dnia i przywołała wspomnienie wakacji spędzonych na greckiej wyspie Krecie – nawet pomimo tego, że nie jadłem tam ani razu pizzy ;)))

Pizza z serem feta

Czas przygotowania:

Na przygotowanie tej pizzy od A do Z zarezerwuj ok. 45 minut.

Składniki pizzy

Z podanych ilości składników upieczesz jedną pizzę na cienkim cieście dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli lubisz grubsze ciasto, polecam podwoić ilość składników ciasta.

Ciasto

  • 125 g mąki
  • 75 ml ciepłej wody
  • 3-4 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • dwie solidne szczypty soli

Dodatki

  • sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj) lub pomidory z puszki
  • 50 g sera mozzarella
  • 50 g sera feta
  • 5-10 zielonych lub czarnych oliwek
  • garść liści szpinaku

Wykonanie pizzy

  1. Przygotowanie pizzy zaczynamy zawsze od ciasta. Mąkę wsyp do miski, dodaj oliwę, sól, i ciepłą wodę wymieszaną wcześniej z drożdżami. Na początku mieszaj ciasto łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej i gładkiej konsystencji.

    Wodę (ciepłą ale nie gorącą!) z drożdżami warto odstawić na 1-2 minuty, aby drożdże zaczęły pracować.

  2. Po wyrobieniu ciasta odstawi je do wyrastania na 30 minut i zajmij się przygotowaniem dodatków i sosu pomidorowego.

  3. Wyrośnięte ciasto rozprowadź dłońmi lub rozwałkuj do uzyskania pożądanego kształtu i umieść na blaszce do pieczenia.

  4. Następnie placek posmaruj obficie sosem pomidorowym, nałóż na niego opłukane i osuszone liście szpinaku.

  5. Na wierchu pizzy poukładaj 8-10 kostek sera feta, przekrojone na pół oliwki i kawałeczki sera mozzarella.

  6. Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 st. C przez ok. 8-9 minut na najniższej półce. Najlepsze ustawienie piekarnika to górna i dolna grzałka, koniecznie BEZ termoobiegu.

  7. Upieczoną pizzę warto jeszcze przed podaniem skropić oliwą z oliwek (może być smakowa).

przygotowania: 35 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 2
kuchnia włoska

Pizza z serem feta

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php