Pizza z kalarepą

Wiosna i duża dostępność świeżych warzyw do dla mnie czas eksperymentów. Staram się wtedy praktycznie każdą potrawę urozmaicić zieleniną i warzywami.

Nie inaczej jest z pizzą :) Tym razem wpadłem na pomysł, aby na pizzy ułożyć kalarepę, czyli warzywo nieczęsto spotykane na pieczonym drożdżowym placku.

Wyszło jednak bardzo smacznie i świeżo. Kalarepa przez 8-9 minut pieczenia nie straciła swojej przyjemnej soczystości, ale dzięki pokrojeniu jej na cieniutkie plasterki zmiękła i jej konsystencja dobrze zgrała się z ciastem i pozostałymi składnikami.

Czas przygotowania:

Pizzę wykonasz od A do Z w ciągu ok. 45 minut.

Składniki

Z podanych ilości składników upieczesz pizzę dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm.

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • 1 nieduża kalarepa – raczej nie zużyjesz więcej niż połowy
  • 1 pomidor
  • sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj) lub pomidory z puszki
  • 75 g sera mozzarella
  • suszone zioła prowansalskie

Wykonanie

  1. Przygotowanie pizzy tradycyjnie zacznij od ciasta. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Na początku mieszaj ciasto łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej i gładkiej konsystencji.

  2. Po wyrobieniu ciasta i odstawieniu do wyrastania na 30 minut zajmij się przygotowaniem dodatków i sosu pomidorowego. Kalarepę obierz ze skóry i pokrój na bardzo cienkie plastry, a następnie te plastry w paski. Pomidora pokrój w plastry, a mozzarellę pokrój lub porwij na małe kawałki.

  3. Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy, następnie poukładaj cienkie paski kalarepy, plastry pomidora i mozzarellę. Całość oprósz solą, pieprzem i suszonymi ziołami.

    Pizza z kalarepą

  4. Pizzę piecz na najniższej półce w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni C (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) przez 8-9 minut do czasu, aż ciasto zacznie się rumienić od spodu.

przygotowania: 35 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 4
kuchnia włoska
Potrawy sylwestrowe

Pizza z kalarepą

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Daria says:
    5

    Witam Niezły pomysł z tą kalarepą do drożdżowego placka. Bardzo lubię karczocha jako dodatek do pizzy . No ale jest raczej nieosiągalny, chyba , że w większych miastach. Dlatego też z chęcią podjęłam pomysł dodania kalarepy, bo jakieś podobieństwo do karczocha w smaku jest. Właśnie zajadam pizzę zainspirowana pana pomysłem. Super. Potraktowałam kalarepę jako jeden z dodatków do pizzy wegetariańskiej. Ale najpierw zgrilowałam plastry na patelni, żeby zmiękła.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php