Pizza z szynką parmeńską i rukolą

Pizza z szynką parmeńską i rukolą to szczególna pozycja w moim „pizzowym” menu. To właśnie zajadając się taką jej wersją poznałem smak prawdziwej włoskiej pizzy w nieistniejącej już restauracji, w której pizza serwowana była z pieca opalanego drewnem, a wśród gości prawie zawsze można było usłyszeć rozmowy w języku włoskim.

To było dla mnie zupełnie nowe doświadczenie, ale właśnie wtedy naprawdę pokochałem pizzę. Cienkie ciasto, niezbyt dużo dodatków, ale wrażenia smakowe na najwyższym poziomie. I taka właśnie jest dzisiejsza pizza z szynką parmeńską i rukolą – prostota i najlepszej jakości składniki. Dla takich chrupiących cudów chce się żyć :-)

Pizza z szynką parmeńską i rukolą

Składniki

W przepisie podaję ilość składników wystarczającą do upieczenia jednej pizzy dla dwóch osób (ok. 30 cm) lub dwóch mniejszych (taka właśnie jest na zdjęciach w tym przepisie), dla których ilość dodatków dzielisz po połowie.

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj)
  • ser mozzarella – ok. 100 g
  • szynka parmeńska
  • rukola
  • pokrojona w cienkie piórka cebula
  • opcjonalnie: pomidorki koktajlowe, czarne oliwki

Pizza z szynką parmeńską i rukolą

Wykonanie pizzy

  1. Zaczynamy od ciasta. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Mieszaj ciasto łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli (dokładniejszy przepis na ciasto znajdziesz tutaj, a tutaj na wersja ciasta ze świeżymi drożdżami.

    Sposób wyrabiania ciasta na pizzę możesz również zobaczyć na filmie:

    SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube
  2. Po wyrobieniu ciasta i odstawieniu do wyrastania zajmij się przygotowaniem dodatków, np. sosu pomidorowego. Przygotuj też w tym czasie wszystkie pozostałe dodatki.

  3. Wyrośnięte ciasto rozprowadź dłońmi na blaszce, lub delikatnie rozwałkuj na idealnie okrągły placek, a następnie posmaruj niezbyt dużą ilością sosu pomidorowego. Na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli i posiekaną cebulę.

    Pizza z szynką parmeńską i rukolą

  4. Tak przygotowaną pizzę (bez rukoli i szynki!) piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni C (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) przez ok 9-10 minut na najniższej półce. Kiedy ciasto zacznie się rumienić od spodu, to znak że pizza jest gotowa.

    Pizza z szynką parmeńską i rukolą

  5. Ciasto z samą mozzarellą może się nieco wybrzuszać w trakcie pieczenia, ale to niczemu nie szkodzi – możesz temu zapobiec nakłuwając pizzę widelcem, nawet w trakcie pieczenia.

  6. Na upieczoną pizzę nałóż pozostałe przygotowane dodatki w postaci szynki parmeńskiej i rukoli.

    Pizza z szynką parmeńską i rukolą

  7. Szynkę parmeńska polecam pokroić na mniejsze kawałki, a rukolę opłukać sporo wcześniej, aby do czasu nałożenia jej na pizzę zdążyła się porządnie odsączyć z wody. Opcjonalne dodatki takie jak oliwki czy pomidorki koktajlowe możesz dodać zarówno na początku i razem z nimi upiec ciasto do pizzy, jak i ułożyć je na gotowej pizzy dopiero na moment przed podaniem.

  8. Pizza ta smakuje najlepiej skropiona oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego.

przygotowania: 35 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 2
kuchnia włoska

Pizza z szynką parmeńską i rukolą

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php