Pizza z tuńczykiem to świetny zamiennik dla tradycyjnych, mięsnych wersji. Jeżeli szukasz odmiany, lub pomimo postu szukasz konkretnego i wyrazistego smaku, tuńczyk będzie dobrym wyborem.
Ja akurat jestem fanem tuńczyka i często przyrządzam sałatki, makarony lub właśnie pizzę z jego dodatkiem. Cebula, oliwki i papryka fajne przełamują wyraźny rybny smak, a zielona bazylia nadaje pizzy duuużo świeżości i lekkości.
Grzechem byłoby smarowanie tak pysznej pizzy ketchupem i dodatkowym sosem pomidorowym, dlatego u nas w domu zwykle zajadamy się nią polaną oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Czas przygotowania
Zarezerwuj ok. 1 godzinę.
Składniki pizzy
Z podanych ilości składników upieczesz pizzę dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm.
Ciasto
- 250 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
Dodatki
- sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj)
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1/2 małej cebuli
- 1/4 czerwonej papryki
- 8 – 10 szt. oliwek zielonych lub czarnych
- 50 g startego żółtego sera
- 10 listków świeżej bazylii do przybrania gotowej pizzy
- oliwa z oliwek i ocet balsamiczny do podania
Wykonanie pizzy
-
Przygotowanie pizzy tradycyjnie zacznij od ciasta. Musi ono wyrastać przez ok. pół godziny i w tym czasie będzie czas na zajęcie się pozostałymi składnikami.
-
Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli (dokładniejszy przepis na ciasto znajdziesz tutaj, a tutaj na wersja ciasta ze świeżymi drożdżami).
-
Najważniejszym dodatkiem do tej pizzy jest tuńczyk, więc zaraz po posmarowaniu ciasta słuszną porcją sosu pomidorowego nałóż na nie kawałki ryby. Polecam użycie tuńczyka z puszki w zalewie z oliwy lub oleju roślinnego. Najlepiej w dużych, dobrze odsączonych z płynu kawałkach.
-
Następnie dodaj posiekane w niedużą kostkę cebulę i paprykę, pokrojone w krążki oliwki, i całość oprósz żółtym serem.
-
Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 225 stopni C przez 10-12 minut do czasu, aż ciasto zacznie się rumienić od spodu. Możesz też upiec pizzę w maksymalnej temperaturze piekarnika (czyli np. 250 st. C), na najniższej półce przez ok. 7-9 minut.
-
Przed samym podaniem udekoruj pizzę z tuńczykiem porwanymi listkami świeżej bazylii. Polecam też bardzo skropić pizzę jak najlepszej jakości oliwą z oliwek oraz kilkoma kroplami octu balsamicznego.
Napisz pierwszy komentarz