Na czasie:

Pizza ze świeżą rukolą

Pizza ze świeżym „zielskiem” – jak to nazywa moja żona :) jest moim zdaniem jednym z najlepszych rodzajów pizzy. Pierwszy raz zobaczyłem taką we włoskiej restauracji, zamówiłem przy najbliższej okazji i się zakochałem. Szczególnie polecam tą pizzę osobom, które nie przepadają za zalewaniem wszystkiego masą ketchupu – do niej najlepiej pasuje dobra oliwa z oliwek i ocet balsamiczny.

przepis na pizzę z rucolą

Niniejszy przepis nie prezentuje wprawdzie najlepszej możliwej wersji pizzy z rukolą (jest to dość pracochłonna potrawa), ale za to przedstawia szybki sposób na świetną pizzę do zrobienia na obiad w środku tygodnia.

Jak widać na powyższym zdjęciu, moja pizza wyszła dość duża – 30cm średnicy to więcej niż największy talerz w mojej kuchni. Średnica wprawdzie duża, ale ciasto zrobiłem – i Tobie też polecam – baaardzo cienkie.

Składniki ciasta

  • 120 gram mąki pszennej
  • 80 ml prawie gorącej wody
  • pół opakowania drożdży instant (czyli jakieś 3,5 grama)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Do przygotowanej wody wsypałem drożdże, wymieszałem dobrze i odstawiłem na chwilę na bok. Mąkę przesiałem do miski przez sitko, dodałem słuszną szczyptę soli, oliwę z oliwek, a na koniec wlałem wodę z drożdżami. Ciasto zacząłem energicznie mieszać łyżką, a kiedy zrobiła się z niego zwarta masa zacząłem ją wyrabiać ręką aż do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Taką kulkę pomęczyłem jeszcze w dłoniach przez dwie/trzy minuty, wysmarowałem oliwą z oliwek i odłożyłem do miski, którą przykryłem ściereczką. Ciasto zostało odstawione do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Chciałbym w tym miejscu zwrócić uwagę na to, że zamiast obsypywać ciasto mąką, wysmarowałem je oliwą. Jest to sposób, który niedawno podpatrzyłem w telewizji w programie Buddy Valastro Gotuje. Muszę przyznać, że świetnie się ta metoda sprawuje. Nawet przy wałkowaniu ciasta nie muszę używać mąki.

Przepis na pizzę - ciasto

Wyrośnięte ciasto zwykle rozciągam i układam na blasze ręcznie, ale tym razem śpieszyłem się (jak to głodny po pracy człowiek;) i przy pomocy drewnianego wałka rozwałkowałem placek do grubości ok. 3mm (tak tak, bardzo cienko).

pizza ciasto

Powyższe zdjęcie przedstawia dowód na to, że da się rozwałkować ciasto bez mąki. Po rozwałkowaniu przełożyłem ciasto na dużą blachę i dłońmi rozciągnąłem je tak, aby idealnie dopasowało się do okrągłej formy.

ciasto do pizzy

Następnie zabrałem się za przygotowanie szybkiego sosu i zastosowałem kolejny skrót pozwalający cieszyć się pizzą w środku tygodnia. Składniki mojego szybkiego sosu do pizzy to: dwie łyżki ketchupu, dwie łyżki oliwy, szczypta cynamonu, suszone oregano i tymianek. Po wysmarowaniu placka sosem dodałem jeszcze na wierzch dwa ząbki czosnku pokrojone na cieniutkie plasterki.

przepis na pizzę

Kolejna warstwa dodatków to już właściwe nadzienie pizzy. Ja niestety nie miałem już w lodówce żadnego sera. Normalnie polecam zastosowanie mozzarelli lub sera żółtego. Ja w każdym razie zadowoliłem się kilkoma plastrami szynki i cebulą posiekaną w drobne piórka.

pizza

Tak przygotowaną pizzę wstawiłem na 12 minut na najniższą półkę piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury 250 stopni (w trybie grzałki górnej i dolnej).

pizza

Po wyjęciu pizzy z piekarnika pozostało już tylko nałożyć na nią garść świeżej rukoli, polać pizzę obficie oliwą z oliwek i octem balsamicznym i z wielką przyjemnością ją spałaszować.

przepis na pizzę z rucolą

SMACZNEGO!

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Bartek says:

    Kurcze, i z takiej małej ilości mąki wyjdzie taka pizza? Zawsze staram się rozwałkować jak najcieniej ale na pizze takiej średnicy to muszę użyć prawie 2x więcej mąki ;]

  • Patka says:

    Ja waśnie skończyłąm pizzę i muszę przyznać że jest wyśmienita…..

    Dodałąm ser żółty ,ser mocarella ,i inne dodatki ale ta pizza byłą przepyszna!! :D

  • Ania says:

    ja uwielbiam wszelkie zielsko…

    ostatnio jadłam podobnie wyglądającą pizzę, ale zamiast szynki było carpaccio (oczywiście położone po upieczeniu ciasta), rukola oczywiście, kilka połówek pomidorków koktajlowych; to wszystko przyprószone grubo startym parmezanem i skropione oliwą z oliwek i octem balsamicznym jak u Ciebie.
    Ta wołowina oczywiście pod wpływem ciepła ciasta lekko się ścina ale to nic nie szkodzi.

    pozdrawiam serdecznie

    PS. zaraz będę robić Twoją „kapustę zasmażaną – jak u babci” ;)

  • Pati says:

    Uwielbiam rukolę i następnym razem na pewno wykorzystam ją do pizzy

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php