zajadam.pl

Zupa z pieczonych pomidorów z ciecierzycą

Zupa z pieczonych pomidorów z ciecierzycą

Zupa pomidorowa to klasyka polskiej kuchni. Pomidorówka gości w moim domu bardzo często, dlatego za każdym razem staram się urozmaicać jej smak. Na blogu znajdziecie już kilka wersji. Jest przepis na klasyczną zupę pomidorową, zupy krem oraz pomidorową w orientalnym klimacie. Tym razem proponuję pikantną zupę z pieczonych pomidorów z dodatkiem ciecierzycy.

Głęboki smak pomidorów i czosnku sprawia, że zupa jest bardzo aromatyczna. Do tego papryczka chili i imbir, które nadają zupie pikanterii. Zaś dodatek ciecierzycy sprawia, że zupa jest bardzo sycąca i spokojnie zastąpi dwudaniowy obiad.

Składniki

  • 1 l bulionu jarzynowego
  • 250 g ciecierzycy
  • ok. 2 kg pomidorów malinowych
  •  4-5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pieprz czarny mielony i sól do smaku

Przygotowanie

  1. Na 12 godzin przed gotowaniem zupy opłucz ciecierzycę, zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia.

  2. Po tym czasie zagotuj ciecierzycę w wodzie, w której się moczyła. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie przez ok. 40-50 minut. Ugotowane na miękko ziarna przecedź i odstaw.

  3. Pomidory obierz ze skórki – skórkę natnij z wierzchu i od spodu na krzyż przy pomocy noża, następnie pomidory sparz wrzątkiem, po chwili bez problemu zdejmiesz z nich skórkę.

  4. Usuń gniazda nasienne i twarde części pomidorów. Pozostały miąższ pokrój w kostkę i umieść w żaroodpornym naczyniu. Dodaj ząbki czosnku w łupinach.

  5. Warzywa skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 25-30 minut.

  6. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną drobno cebulę, zrumień. Dodaj posiekaną papryczkę chili i starty imbir podsmaż 2 minuty.

  7. Upieczone pomidory wrzuć do garnka, dodaj wyciśnięty z łupiny czosnek. Składniki zalej gorącym bulionem jarzynowym.

  8. Przypraw do smaku. Gotuj razem około 10 minut.

  9. Dodaj ciecierzycę i gotuj do miękkości.

  10. Zupę z ciecierzycą udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Skomentuj

oceny: 1, śr. ocena: 5

5

Zobacz również

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. 5

    Pycha !!!!Po takie zupie to mnie chyba żadna groß przez całym Rock nie złapie !!! Sami zdrowe, i jak rozgrzewa … Idealna w taką jesienną pluchę Moje pomidory były nieco „blade” więc dodałam łyżke przecieru pomidorowego i ciecierzycę kupiłam już ugotowaną w puszce …Jak znajdę chwilę to podzielę się z Tobą- z wdzięczności za ten pyszny przepis -,starym przepisem na tak samo zdrową,pożywną i rozgrzewającą zupą kartoflaną…ulubiona zupą cioci Klary podczas wojny pozdrowionka

    1. Ojejej…cała masz błędów tak to best jak się ” człowiek święty- to się diabeł cieszy …i jak komórka słowa podmienia….
      Miała być ” Po takie zupie,to mnie grypa chyba,przez cały rok nie złapie …”

Czego szukasz?

css.php