zajadam.pl

Zupa z pieczonych warzyw

Zupa z pieczonych warzyw

Krem z pieczonych warzyw to zupa, którą mogę jeść przez cały, okrągły rok. Za sprawą warzyw z piekarnika zupa ma cudowny, głęboki smak.

Na jej przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu. To zupa, której nie przygotujesz w kilkanaście minut. Warzywa muszą piec się odpowiednią ilość czasu, aby danie było bardzo aromatyczne. W piekarniku lądują ulubione warzywa – marchewka, burak, pietruszka w towarzystwie aromatycznych ziół i oliwy z oliwek. Jako bazy koniecznie użyj domowego bulionu. Upieczone warzywa wystarczy zmiksować na gładki mus, o konsystencji zupy każdy może zdecydować indywidualnie, dodając mniejszą lub większą ilość bulionu.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu jarzynowego
  • 2 buraki
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Warzywa obierz, umyj i pokrój w słupki o grubości ok. 1-1.5 cm.

  2. Pokrojone warzywa umieść w dużej misce. Oprósz przyprawami, następnie skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.

  3. Rozłóż na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 30 minut lub do momentu, aż będą lekko przyrumienione i miękkie.

  4. Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i zalej gorącym bulionem.

  5. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.

  6. Zupę serwuj z ulubionymi dodatkami – grzankami, chipsami z warzyw czy świeżymi ziołami.

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php