zajadam.pl

Zupa ze świeżych grzybów

Zupa ze świeżych grzybów

Trwa wysyp grzybów. I wiele wskazuje na to, że to jeszcze nie koniec tegorocznego grzybowego szaleństwa. Korzystam z leśnych zdobyczy i gotuję zupę ze świeżych borowików i podgrzybków.

Szybka do ugotowania i najprostsza zupa grzybowa z dodatkiem jałowca. Zupa grzybowa w takim wydaniu to jest to, co lubię najbardziej – jest smaczna i bardzo aromatyczna.

Składniki:

  • 700 g świeżych grzybów (np. borowików, podgrzybków)
  • 1500 ml bulionu jarzynowego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 3-4 ziarna jałowca
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na maśle wymieszanym z oliwą.

  2. Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka.

  3. Grzyby z cebulą podsmaż przez ok. 5 minut.

  4. Składniki w garnku zalej gorącym bulionem. Dodaj sól, pieprz i ziarna jałowca.

  5. Gotuj ok. 15 minut pod przykryciem.

  6. Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę grzybową dopraw solą i pieprzem do smaku.

  7. Zupę grzybową serwuj z gałązkami świeżego tymianku lub posiekaną natką pietruszki.

Skomentuj

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php