zajadam.pl

Zupa ze świeżych grzybów

Zupa ze świeżych grzybów

Trwa wysyp grzybów. I wiele wskazuje na to, że to jeszcze nie koniec tegorocznego grzybowego szaleństwa. Korzystam z leśnych zdobyczy i gotuję zupę ze świeżych borowików i podgrzybków.

Szybka do ugotowania i najprostsza zupa grzybowa z dodatkiem jałowca. Zupa grzybowa w takim wydaniu to jest to, co lubię najbardziej – jest smaczna i bardzo aromatyczna.

Składniki:

  • 700 g świeżych grzybów (np. borowików, podgrzybków)
  • 1500 ml bulionu jarzynowego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 3-4 ziarna jałowca
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na maśle wymieszanym z oliwą.

  2. Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka.

  3. Grzyby z cebulą podsmaż przez ok. 5 minut.

  4. Składniki w garnku zalej gorącym bulionem. Dodaj sól, pieprz i ziarna jałowca.

  5. Gotuj ok. 15 minut pod przykryciem.

  6. Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę grzybową dopraw solą i pieprzem do smaku.

  7. Zupę grzybową serwuj z gałązkami świeżego tymianku lub posiekaną natką pietruszki.

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php