zajadam.pl

Ogórki małosolne i kiszone – jaka jest między nimi różnica?

Ogórki małosolne i kiszone – jaka jest między nimi różnica?

Zarówno ogórki małosolne jak i kiszone są dwoma etapami tego samego procesu. Najpierw, po około 2-3 dniach mamy ogórki małosolne, które po kilkunastu stają się kiszonymi. Czy są jednak jakieś inne różnice?

Składniki

Pierwszą różnicę między ogórkami kiszonymi i małosolnymi zauważyć można już na etapie komplementowania składników. A konkretnie używanych przypraw. O ile do ogórków małosolnych wystarczy sól, koper, czosnek i chrzan, o tyle do kiszenia warto dodać jeszcze liść laurowy i gorczycę.

Ogórki małosolne po 3 dniach

Przygotowanie

Kolejną różnicą pomiędzy ogórkami kiszonymi i małosolnymi, którą widzimy podczas przygotowania jest sposób dodawania przypraw. Do słoika z ogórkami kiszonymi  najpierw (na dno) wkłada się dodatki (np. gorczycę, liść laurowy, czosnek), a dopiero potem ogórki. W drugim przypadku dodatki wkłada się do słoika pomiędzy ogórki.

Ogórki kiszone

Właściwości

Ogórki małosolne w związku z tym, że krócej są w zalewie dają większe walory smakowe samego ogórka. Sprawia, że jest on mniej kwaśny. Wraz z postępującym kiszeniem poziom kwasowości się podwyższa. Ponadto warto dodać, że ogórki małosolne (podobnie jak kiszone przez dłuższy czas) są także niskokaloryczne, więc idealne nadają się dla osób na diecie.

 

Skomentuj

Zobacz również

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php