zajadam.pl

Sos sriracha


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Sos sriracha to jedno z moich najciekawszych kulinarnych odkryć ostatnich miesięcy. Tajski klasyk, który robi się z bardzo ostrych papryczek, ale jeżeli będziecie używać go w niewielkich ilościach to nie zaostrzy wyraźnie potraw, a doda im niesamowitych nowych smaków i aromatów.

Składniki:

  • 1 słodka czerwona papryka
  • 4 papryczki chilli jalapeno czerwone i zielone, pokrojone w drobną kostkę
  • 5 ząbków czosnku obrane i zmiażdżone
  • 3 łyżki miodu
  • 50 ml octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Z czterech papryczek jalapeno usuń gniazda nasienne, ale jeżeli lubisz bardzo ostre smaki to część pestek zachowaj i dodaj do sosu.

  2. Słodką paprykę pokrój w kostkę i dodaj to wszystko do pojemnika blendera.

  3. Dodaje pięć ząbków czosnku, 50 ml octu ryżowego i 3 łyżki miodu.

  4. Jeszcze 2 łyżki dobrego przecieru pomidorowego i mniej więcej płaska łyżeczka soli.

  5. Wszystko teraz musisz zmiksować do postaci sosu i wylać go na patelnię.

  6. Na patelni gotuj sos sriracha przez 10-15 minut do czasu, aż wyraźnie soki się zredukują i sos zgęstnieje.

  7. Na koniec dodaj 2 łyżki oleju sezamowego, wymieszaj i gotowe.

Najlepsze jest to że ten sos bardzo łatwo się przyrządza i po zapakowaniu do słoika może bardzo długo stać w lodówce. Będzie pasował do sosów, do zup, do mięsa i warzyw, i myślę że jak wypróbujecie ten przepis to na stałe zagości w waszym menu.

Skomentuj

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php