Jajka faszerowane awokado

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez jajek. Na świątecznym stole jajka królują w wielu postaciach – w sałakach, pastach oraz faszerowane. Ugotowane na twardo jajka można faszerować pieczarkami, szynką, tuńczykiem, łososiem. Dziś prezentuję mój sprawdzony sposób na jajka wypełnione pastą z awokado.

Kremowe awokado doprawiam czosnkiem, chili i sokiem wyciśniętym z limonki, mieszam z posiekanymi listkami szpinaku oraz żółtkiem. Nie trzeba używać blendera. Wystarczy kupić dojrzałe awokado, które bez problemu rozgnieciesz widelcem. Przepis jest prosty i wymaga zaledwie kilku składników, a jajka pięknie prezentują się na talerzu i są przepyszne.

A jeżeli szukasz więcej inspiracji na przygotowanie czegoś super smacznego na świąteczne śniadanie to właśnie tutaj znajdziesz pomysły.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • garść liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta płatków chili

Przygotowanie

  1. Ugotuj jajka (włóż do ciepłej wody i gotuj przez około 6 minut od momentu zagotowania wody). Po ugotowaniu zalej jajka zimną wodą, ostudź i obierz ze skorupki.

  2. Jajka przekrój wzdłuż na pół i wyjmij delikatnie żółtka.

  3. Awokado przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę. W dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu.

  4. Awokado obierz ze skórki, przełóż do miski i dodaj sok z limonki.

  5. Dodaj żółtka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i drobno posiekane liście szpinaku.

  6. Składniki rozgnieć przy pomocy widelca i farszem wypełnij jajka.

  7. Jajka udekoruj kiełkami rzodkiewki, możesz wykorzystać także rzeżuchę lub posiekaną natkę pietruszki. Na koniec oprósz płatkami chili.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Gosia says:

    Proste ale mega kuszące. Uwielbiam awokado, dlatego jutro jaja wielkanocne
    będą miały farsz w/g Twojego przepisu.
    Pozdrawiam.

  • Aneta says:
    4

    Dodałam nieco więcej czosnku, niż w przepisie. Wydaje mi się, że połowa limonki to za dużo na sok – po przygotowaniu farszu można wyczuć kwaskowy aromat. Następnym razem dodam go mniej:)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php