Zakwas na żurek

Żurek z jajkiem, kawałkami białej kiełbasy i słuszną ilością majeranku co roku gości na moim świątecznym stole. Bez tej niezwykle aromatycznej zupy nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Najlepszy żurek, to taki przygotowany na domowym zakwasie. Dziś pokażę jak samodzielnie go wykonać.

Przepis na zakwas jest bardzo prosty i raczej ciężko coś w nim zepsuć. Wystarczy tylko kilka składników i są to produkty, które każdy ma w swojej kuchni na co dzień. Podstawą jest mąka żytnia, do tego ciepła woda i dodatki – czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Przygotowanie nastawu zajmie nie więcej niż 5 minut. Produkcja zakwasu sprowadza się w zasadzie tylko do wymieszania składników i obserwacji mikstury przez kolejne 4-5 dni. Oto cała filozofia, a smak żurku na domowym zakwasie po prostu doskonały.

Składniki

  • 500 ml ciepłej przegotowanej wody
  • 100 g mąki żytniej typ 1200
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu

Domowy zakwas na żurek

Przygotowanie

  1. Do słoika wsyp mąkę, zalej wodą i dokładnie wymieszaj.

    Domowy zakwas na żurek

  2. Dodaj obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.

  3. Słoik przykryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (ciepłe miejsce to znaczy ok. 25 st. C) na kilka dni (4-5). W tym czasie kilka razy zamieszaj.

    Zakwas na żurek

  4. Po 4-5 dniach sprawdź czy zakwas jest już gotowy. Domowy zakwas powinien mieć kwaśny smak, ale nie może mieć posmaku pleśni. Jeżeli na zakwasie wytworzy się choć odrobina pleśni, to znaczy że jest zepsuty i należy go wyrzucić.

  5. Gotowy zakwas przelej do butelki i przechowuj w lodówce.

Domowy zakwas na żurek

W lodówce taki szczelnie zamknięty zakwas może stać bez problemu do dwóch tygodni. Zakwas to tylko składnik żurku, a tutaj znajdziesz przepis na samą zupę.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Ania /wmojejkuchni-ak.bloog.pl/ says:

    Moja mama zawsze przed każdymi Świętami „otwiera” produkcję żurku :) zadanie to w spadku pozostawił jej dziadek i teraz chcąc lub nie, produkuje zawsze około 20 litrów żuru. No ale co się dziwić nie ma to jak barszcz na domowym zakwasie, a Ty Tomku wiesz to najlepiej.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php