oceny: 9, śr. ocena: 5
5

Sporo czasu zajęło mi dobranie słów, które odpowiednio opiszą smak tych ciasteczek. Idealne? Absolutnie idealne? Bardzo bardzo bardzo dobre? Hmmmm. To ciągle nie to.

Kruche ciasteczka migdałowe wykonane według poniższego przepisu są bardzo niepozorne, ale od dobrych kilku lat obserwuję z niekrytą radością reakcje poczęstowanych nimi osób. Już wiem! Ich smak opisać mogę przy pomocy emocji, jakie wywołują: radość, zaskoczenie, błogostan… tak tak :) Musisz spróbować, żeby się przekonać.

Nieważne ile ich upieczesz, zawsze znikają bardzo szybko. Zawsze pieczemy je na święta i jest to wśród naszej rodziny jeden z najbardziej wyczekiwanych prezentów.

Na potwierdzenie moich słów przytaczam komentarz jednej z czytelniczek bloga:

O Jezusie… myślałam, że te pochwały są na wyrost, taki „chwyt marketingowy” ;) ale NIE! To są najlepsze kruche ciastka jakie jadłam w życiu!

Składniki potrzebne do przygotowania ciasteczek migdałowych

Podane proporcje wystarczą do upieczenia do 100 sztuk ciasteczek – w zależności od wielkości foremek ta liczba może być inna.

  • 175 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka amaretto lub esencji migdałowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów bez skórki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie ciasteczek

  1. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni (górna i dolna grzałka).

  2. Migdały przy pomocy blendera mielę na drobny proszek, następnie mieszam je z mąką, proszkiem do pieczenia i solą.

  3. W osobnym naczyniu ucieram miękkie masło (ręcznie lub mikserem) z cukrem, stopniowo dodając jajka i esencję migdałową. Masę miksuję aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

  4. Do maślano-jajecznej masy dodaję stopniowo suchą mieszankę i cały czas mieszam zawartość miski.

  5. Docelowo ciasto powinno utworzyć zwartą i nie klejącą się zbytnio do rąk bryłę.

  6. Następnie ciasto dzielę na dwie/trzy części, każdą z nich wkładam do foliowego woreczka i wkładam na ok. 25 minut do zamrażalnika (można też na 1 godzinę do lodówki).

  7. Po wyjęciu schłodzonego ciasta układam jeden kawałek na blacie oprószonym mąką i wałkuję aż do uzyskania placka o grubości 4-5 mm.

  8. Przy pomocy foremek wykrawam ciasteczka i układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  9. Ciasteczka piekę przez 8 – 10 minut, jednak polecam je bacznie obserwować – kiedy tylko zaczną się brązowić na bokach, to znak że trzeba je szybko wyciągać z piekarnika. Dobrze upieczone ciasteczka migdałowe mają jasny kolor i tylko lekko zarumienione krawędzie.

  10. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka muszą przestygnąć. W tym czasie nieco stwardnieją i staną się chrupiące – uważaj, żeby nie zjeść wszystkich jeszcze ciepłych ;) Po upieczeniu długo zachowują świeżość, ale wątpię, że nawet duży ich zapas uchowa się dłużej niż kilka dni.

  11. Te ciasteczka są tak dobre, że lukrowanie i przyozdabianie byłoby po prostu grzechem – nie warto psuć ideału.

przygotowania: 30 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 100
kuchnia polska
Deser

Kruche ciasteczka migdałowe