Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Ciasto na pizzę – prosty przepis

Ciasto na pizzę – prosty przepis

* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy

Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)

Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki ciasta do pizzy

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:

  • 250 g mąki
  • 150 ml wody

Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:

  1. Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.

  2. Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.

  3. Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).

  4. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.

    pizza-ciasto-rosnie

  5. Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.

  6. Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)

    przepis na pizzę krok po kroku

  7. Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).

  8. Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.

  9. Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!

Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.

Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.

Przepis na pizzę

 

Blacha do pizzy

Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Kamień do pieczenia pizzy

Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 1 398 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 398 odpowiedzi na “Ciasto na pizzę – prosty przepis”

  1. patrasikok pisze:

    łatwy przepis ,a ciasto jest pyszne

  2. Karol pisze:

    Wykonałem tak jak podałeś Tomku i pizza jak na pierwszy raz jest super, aż jestem dumny z siebie. Na pewno będę korzystał z innych Twoich przepisów. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam. :)

  3. Karol pisze:

    A możesz podać przepis na sos pomidorowy? Dzięki i pozdrawiam :)

  4. sylwjana pisze:

    WITAM…wczoraj zrobilam ciasto z twojego przepisy i…… REWELACYJNE!!!!! Moj narzeczony byl wniebowziety,ze takie idealnie cienkie i kruche wyszlo mi ciasto na pizze(zawsze robilam pulchne)i sam pizza tez niczego sobie:) pozdrawiam…..

  5. sylwjana pisze:

    Witam….jestem pierwszy raz na tej stronie…mam pytanie-czy po wyrobieniu ciasta musze ja jeszcze podpiec ? i dopiero nalozyc dodatki? prosze cie Tomku o szybka odpowiedz,chce zrobic ja jeszcze na obiadek dzis. Pozdrawiam.

  6. bea pisze:

    wczoraj zrobiłam na kolację na ciasto nałożyłam sos pomidorowy kiełbasę i cebulę, zasypałam serem gouda i mozzarellą, a i nie rozwałkowywałam ciasta ! wyszło dzięki temu bardzo puszyste ! zrobiłam jeszcze dodatkowo sos czosnkowy z torebki po czym posmarowałam na upieczone kawałki, palce lizać ! wszyscy w domu stwierdzili jednogłośnie że rewelacja !!!!!!! a i piekłam w takim metalowym piecyku ok.30min.
    Polecam !!!!! przepis na ciasto najlepszy !!! od tej pory będę robiła tylko taki !!

  7. Mido92 pisze:

    Przepis naprawdę niesamowity :) Same ciasto wyrabiało mi się bardzo szybko i łatwo.Chyba w kilka minut i to rzeczywiście nie było zbyt dużego bałaganu.Sama Pizza wyszła bardzo dobrze :D Nie miałem żadnego problemu z przygotowaniem tego wszystkiego pomimo tego,że już dawno nie robiłem Pizzy :) Dziękuje bardzo za ten poradnik Tomku ;)

  8. dadzior pisze:

    Pizza wysmienita nie mogę się ruszać z koleżanka przybyło nam z 5 kilo hehehe;)
    ale poprostu niebo w gębie ;)
    dziękujemy za przepis możesz zostać moim mężem i robic mi takie codziennie nie obrazę się pozdrawiam gorąco ;)

  9. maya77 pisze:

    ta moja zpierwsza pizza była typowo włoska, bo nie przeczytałam,że ma być gruby placek i rozwałkowałam na „opłatek” a i 15 minut na 220 w piekarniku zrobiło swoje:)…dzisiaj zdałam się na siebie i sos jako baza bez koncentratu…pozdrawiam

  10. maya77 pisze:

    miało być-dzięki łatwemu przepisowi:)

  11. maya77 pisze:

    Dziękuję za przepis, który przemówił do mnie łatwemu dzięki pochlebnym opiniom:) ale…3 dni temu zrobiłam wg. przepisu…spróbowałam ale …ciasto dobre, cienkie ale …wyszła „”podeszwa:) bo w piekarniku był 15 minut. Myślałam prawdziwa włoska pizza;) Dzisiaj spróbowałam wg własnego uznania – 2 szklanki mąki i 5 dkg. drożdzy, 1/2 szklanka wody i 3 łyżki oliwy +cukier i sól (po pół łyżeczki )- ciasto cińkie, chrupiące – w piekarniku 12 minut….ale sekret tkwi w sosie na pizze – nie koncentrat- ale trochę keczupu, oliwy z oliwek, czosnek (do smaku jak kto lubi), zioła prowansalskie, sól i pieprz (koncentrat pomidorowy dominuje smak)….wyszła pychotka… Ale dziękuję za pomysł i podstawę przepisu, dzięki któremu odkryłam, że potrafię zrobić pyszną pizzę, która wymiata gotowce:) pozdrawiam

  12. Dario123 pisze:

    Wielkie dzięki za przepis.Proste i smaczne.
    Pozdrawiam

  13. monic pisze:

    dodałam świeże drożdże i jakie cienkie włożyłam takie cienkie wyjęłam :(

    • Tomek Lach pisze:

      jeżeli używasz świeżych drożdży trzeba przed dodaniem ich do mąki wymieszać je z ciepłą wodą i odstawić na chwilę – ogólnie ciasto powinno być miękkie i sprężyste kiedy odstawiasz je do wyrośnięcia

  14. monic pisze:

    a mi nie urosło.. :(

  15. zielony92 pisze:

    pizza świetna, zamiast pół szklanki wody dałem trochę ponad 1/4 ale i tak ładnie się formowało

  16. Magda pisze:

    Pizza wyszła znakomicie. Po raz pierwszy ( a kilka razy już próbowałam wg różnych przepisów) się udało. Znajomi zajadali się ze smakiem. :) Aż taka pyszna była, że pozwolę sobie udostępnić przepis na moim blogu. Można? :)

    • Tomek Lach pisze:

      Magdo o udostępnienie receptury nie trzeba pytać ;-) (w przeciwieństwie do kopiowania tekstu czy zdjęć). Będzie mi miło, jeżeli na swoim blogu pochwalisz się skąd zaczerpnęłaś przepis :)

  17. wiktoria pisze:

    mam 13 lat uwielbiam gotować i pizza wyszła świetnie

  18. Kramcio pisze:

    Przepis super! Bomba! Goście w niebo wzięci! DZIĘKI WIELKIE!

  19. guśka pisze:

    Przepis jest po prostu prze świetny!! :D dzięki wielkie :* :D

  20. pieera pisze:

    Przepis na ciasto jest świetny !!! Juz poleciłam znajomym i polecam również Państwu. Napewno bede z niego kozystac na kazdym razem :)

  21. Marcin2m pisze:

    Oto, jak proste może być smaczne.
    Powoli Pizza staje się weekendowym rytuałem i ciągle jest jej mało!

  22. Dorota pisze:

    zrobię, ale na razie po ser mi się do sklepu nie chcę iść… ;)
    Nie no żartuję pizza wyszła wprost wspaniała, wyglądała tak wspaniale w piekarniku, że nie mogłam się doczekać 1 kąska:)

  23. Sylwia12 pisze:

    Mam nadzieję że mi wyjdzie bo chyba zrobię to na dzień mamy, mam 12 lat a pizza jest łatwa;D

  24. KAROLA pisze:

    przepis rewelacja:) i zadowolenie wszystkich:)super:)

  25. Marcin pisze:

    Oj, oglądnąłem filmik jak się robi sos pomidorowy i już znam odpowiedzi na moje pytania :) Anyway dzięki

    • Tomek Lach pisze:

      Układać można wedle własnych upodobań, ja staram się na pizzy dodatki układać tak, żeby na sos pomidorowy dawać suche składniki i takie które mogą się łatwo przypalić (np. szynka, pieczarki), a na wierzch na ser np. plasterki pomidora czy oliwki.

  26. Marcin pisze:

    Dzięki ! Ostatnie pytanie :P Ser i inne składniki mam nałożyć po sosie? I to wszystko mam upiec razem z ciastem ?

  27. Marcin pisze:

    Dopiero się szykuję do zrobienia, tylko nie mam pojęcia jak zrobić dobry sos pomidorowy + ser dodać/ w jakiej kolejności itp. Mógłbyś dać jakieś info :)?

  28. izzy pisze:

    REWELACJA !!! dokładnie tak jak pisałeś masz mistrza za ten przepis u mnie, pozdrawiam :]

  29. aw pisze:

    przepis idealny. nigdy nie brałam się za robienie pizzy, bo wydawało mi się to za trudne, ale ten przepis to zmienił. ciasto perfekcyjne (zamiast samych ziół szczodrze sypnęłam suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem), wyrabia się łatwo, piecze na złoto, smakuje świetnie. jest idealnie kruche i chrupiące, nie tak ciężkie ani suche jak większość „spodów” (nawet tych z pizzerii!). na pizzę rzucony sos pomidorowy z fixem chińskim, kiełbasa krakowska i fanaberyjny banan. smakowało świetnie. dziękuję za przepis, na pewno jeszcze z niego skorzystam. nie raz!

  30. NAti pisze:

    Naprawde bardzo dobry przepis :)dopiero co zrobiłam pizze i wszystkim bardzo smakuje :) jestes geniuszem :) naprawde wielkie dzieki :) Super!!!! Polecam naprawde ! :)

  31. ewelcia_123 pisze:

    Czy mógłbyś podać przepis na sos pomidorowy?
    :)

  32. tomeczek0308 pisze:

    czy ta pizza jest naprawdę
    dobra bo nie wiem czy zrobić czy zamówić

  33. Joanna pisze:

    Zrobiłam! Tomek, Ty wielki kucharzu! Pizza niesamowita!!! I wiesz co, pierwszy raz w życiu jadłam tak dobrą!!!
    Ukłony!!! i pozdrowienia z uk :)

    • Tomek Lach pisze:

      Joanna dzięki za komentarz! :) Wielkim kucharzem nie jestem – co najwyżej niedzielnym ;))) A co do ciasta to polecam wypróbować jeszcze pozostałe wersje ciasta do pizzy, które znajdziesz w innych wpisach na blogu.

  34. Radarek123 pisze:

    Wywalone w Kosmos .Super !!!

  35. Wiktoria pisze:

    A ile wyjdzie porcji

  36. Jukiri pisze:

    Czy można dodać zamiast oleju oliwę?

    co innego można dać na blachę?

  37. Joanna pisze:

    To niesamowite jak ciągle, po ponad dwóch latach od opublikowania Twojego przepisu na pizzę przybywa komentarzy!
    Opiekuję sie chłopcem w Anglii, dziś wpadł na pomysł, żebyśmy razem w tygodniu zrobili pizzę:) i wpadłam na Twój przepis, po komentarzach wnioskuję pizza super;) już nie mogę się doczekać!

    • Tomek Lach pisze:

      Joanno dziękuję za komentarz :-) przepis jest ciągle aktualny, choć od tego czasu na blogu pojawiły się jeszcze dwa inne sposoby przygotowania ciasta do pizzy – w każdym razi trzymaj się proporcji i będzie dobrze :)

  38. Ania pisze:

    Super przepis! Rzeczywiście, w kuchni prawie wcale nie zostawia bałaganu, ręce po ugniataniu idealnie czyściutkie, a ciasto wyszło gładziutkie, mięciutkie, aksamitne! Czekam, aż się skończy piec…nie mogę się doczekać:)

  39. adziacmg pisze:

    Ogromnie dziękuję. Przepis bardzo mi się przydał. Jeszcze raz dzięki.

  40. andzia pisze:

    Cześć. Ciasto znakomite i proste czegoś takiego szukałam.

  41. Fati pisze:

    Dziekuje bardzo za ten przepis:)Wlasnie zrobilam swoja pierwsza w zyciu pizze wg Twojego przepisu i wyszla rewelacyjna!Zawsze wydawalo mi sie,ze zrobienie pizzy to skompliwkowana sprawa zwlaszcza dla takich laikow jak ja.Nic bardziej mylnego-to byla latwizna,choc przyznaje bez bicia,ze mam w kuchni dwie lewe rece.Drozdze w proszku zdaly swoj egzamin-w sumie tylko takie mialam i nigdy zadnych nie uzywalam,tak wiec bylam ciekawa co z tego wyniknie.Ciasto wyroslo pod koldra:P pieknie.Przegladajac inne przepisy nie wiedzialam,czy mam podsmazac cebulke i papryke czy moze wrzucic swieze.Zastosowalam sie do Twojego przepisu i nic nie podsmazalam.Pizza wyszla mega smczna,wlasnie wcielam dwa kawalki.Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki:)FATI

  42. Paweł pisze:

    Mam 11 lat (prawie 12) i sam zrobiłem tą pizze. :) Bardzo smaczna , polecam.

  43. KejEl pisze:

    do wczoraj pizze zamawiałem w pizzerii ale od dzisiaj robię tylko w domu i tylko z tego przepisu, pozdrawiam;)

  44. Michał pisze:

    Pizza była świetna , chociaż nie wiem czemu ciasto mało urosło ? a tak to pyszne i polecam :)

  45. martita20 pisze:

    Tak naprawde te przepisy pokrywaja sie z kazdym w internecie nie ma nic nowego. ja natomiast moge wam polecic pyszny przepis na sos do pizzy.Ostrzegam dla tych ktorzy lubia dobre i mocne smaki: maly koncentrat pomidorowy,pol lyzeczki soli, troche pieprzu,jeden zabek czosnku starty na tarce,do tego ja dodaje bazylie ale to juz idzie wedle uznania.

  46. Ola pisze:

    Rewelacja:)
    prosty, konkretny przepis, zabrudziłam jedną miskę i jedną rękę;]
    I co najważniejsze bardzo smaczne ciasto, jedzący byli zachwyceni.
    Dziękuję

  47. ania pisze:

    ten przepis od jakiegoś czasu króluje, zarazilam nim wszystkich znajomych i rodzine, jest suuuper :)

    • Tomek Lach pisze:

      Ania dzięki za komentarz. Powiem nieskromnie, że też uważam ten przepis na ciasto do pizzy za bardzo dobry :) pewnie jest tak dlatego, że opublikowałem go po wielu próbach i jest po prostu sprawdzony w boju :) warto tez sprawdzić na tym blogu pozostałe przepisy na ciasto do pizzy (nieco bardziej skomplikowane)

  48. aga pisze:

    a drozdze nie musza wyrastac>(oczywiscie chodzi mi o swieze)

  49. Nina pisze:

    mam gdzieś paczuszkę drożdży z oetkera insatnt to zrobię dzisiaj tę pizzę, wydaje się to proste a mnie zawsze przeraża fakt zapaskudzenia połowy kuchni

  50. Marcin pisze:

    Pizza wyszła PRZEPYSZNA !!! Naprawdę polecam! Jeszcze nigdy nie jadłem tak pysznej pizzy. Koniec z pizzeriami, od dziś pizzę piekę sam w domu, wiem co do niej daję i nie kosztuje dużo!! Dziękuję za przepis!

  51. Marta pisze:

    Robilam w swoim zyciu trzy pizze. Jedna z przepisu z gazety, nie wyszla wogole. Druga wedlug przepisu z kwestiasmaku.pl ale tez nie pasowala mi. Trzecia to ta z Pana przepisu i jest idealna! Smakuje jak z prawdziwej pizzerii!

  52. MarychA pisze:

    No i się udało! PRZEPYSZNIE ŁATWA! :) Nawet ja jej nie zepsułam. ;) Dzień Pizzy uczczony, brzuszek najedzony. ;) Dzięki! :)

  53. Monia pisze:

    bardzo fajne pizza, polecam wszystkim. niestety pod przykryciem ciasto mi nie uroslo ( mysle ze to wina zagranicznych drozdzy) , ale upieczeniu pizza wyszła PYCHA:D

  54. Monia pisze:

    No to zaczynam robić pizzę z Twojego przepisu:) Zobaczymy jak wyjdzie… :)teraz czekam az ciasto urośnie :)

  55. MarychA pisze:

    A jutro jest Międzynarodowy Dzień Pizzy i właśnie wg tego przepisu ją zrobę! :) Nie potrafię gotować, a to jest jeden z niewielu przepisów, który mnie nie przeraził! ;))

  56. gosia pisze:

    ciasto pyszne i latwe mam 12 lat i zrobilam to z siedmioletnim bratem polecam#@!@#!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!polecilam to znajomym

  57. :) pisze:

    Pizza była super:) ciasto wyszło bardzo dobre:)

  58. Super pisze:

    Po prostu wyszła mi elegancko, jak na pierwszą pizze to super, trochę obawiałem się ciasta ale wszystko się udało, następnym razem trochę cieńsze ciasto i bardziej chrupiące :)

  59. monika pisze:

    no wiem o tym, ale moja mama nie pozwoliła mi wg rozwałkować ani dać cieście urosnąć, ciasto chyba w grubości ma 1cm albo i więcej ;/

  60. monika pisze:

    dobre, ale dla mnie to uwaga na przyszłość, nigdy nic nie robić do jedzenia gdy jest mama w domu bo nie pozwoliła mi zrobić 4i 6punktu, kto robi pizze bez wałkowania?! Pizza wyszła jak bułka normalnie ;//

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php