Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Ciasto na pizzę – prosty przepis

Ciasto na pizzę – prosty przepis

* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy

Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)

Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki ciasta do pizzy

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:

  • 250 g mąki
  • 150 ml wody

Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:

  1. Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.

  2. Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.

  3. Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).

  4. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.

    pizza-ciasto-rosnie

  5. Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.

  6. Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)

    przepis na pizzę krok po kroku

  7. Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).

  8. Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.

  9. Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!

Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.

Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.

Przepis na pizzę

 

Blacha do pizzy

Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Kamień do pieczenia pizzy

Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 1 398 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 398 odpowiedzi na “Ciasto na pizzę – prosty przepis”

  1. Beti pisze:

    Tomku, Twoja pizze robię już po raz kolejny, sama zresztą nie zliczę ile razy już ja robiłam..:)) przepis na ciasto rewelacja !!!! proporcja składników doskonała ! Zawsze myślałam, ze na cieście powinno znajdować się dużo składników, okazuje się ze to nie prawda, wystarczą te które ty podałeś smak wyśmienity ! dziękuję za przepis, mam go cały czas w zakładkach i zawsze zaglądam jak najdzie mnie ochota na pizzę, nie muszę już szukać po całym internecie.

    • Tomek Lach pisze:

      Beti dziękuję za komentarz! Ten przepis opublikowałem na blogu bo zawsze gubiłem zapisane na kartkach receptury i cieszę się, że służy też innym fanom pizzy!!! :-)

  2. Kasia pisze:

    coś nam nie wyszło…
    ciasto było twarde i cienkie, ale to chyba wina drożdży. rozpuściłyśmy je w pół szklanki wrzącej wody.
    a tak poza tym to spoko.

    • Tomek Lach pisze:

      Kasia – woda ma być ciepła ale nie wrząca, warto przesiać mąkę przed wyrabianiem ciasta – wtedy ciasto złapie powietrze i będzie miękkie i ładnie wyrośnie. Jak pizza wyszła twarda to jest też taka opcja, że za długo była pieczona… trzeba próbować do skutku i po jakimś czasie będzie pizzę z zamkniętymi oczami robiła ;)

    • Jagna pisze:

      Wrząca woda zabiła drożdże…

  3. Ann pisze:

    Wysmienita .Dziekuje Tomaszu za przepis.Bede tu wpadac.Pozdrawiam serdecznie

  4. przemo292929 pisze:

    JA DAJE 3 GRAMY DROZDZY

  5. Aga pisze:

    ile mam dać świeżych drożdży

  6. ankers pisze:

    dodam jeszcze, że piekłam pizzę w silikonowej formie – nie trzeba wtedy dodatkowych rytuałów ze smarowaniem blaszki olejem i choć nieco ogranicza się ilość kalorii :)
    właśnie robię kolejną porcję ciasta, żeby jutro mieć ją na obiadek w pracy :) została wymieciona do ostatniej okruszynki :)
    DZIĘKI :)

  7. ankers pisze:

    właśnie wyjęłam z piekarnika i zaczynam konsumpcję :) rewelacja! :D
    kolejny udany przepis :)

  8. przemo292929 pisze:

    i ja dzis zrobilem wedlug przepisu :) wyszla pizza super nic dodac nic ujac poprostu pycha :)

  9. Nina pisze:

    Pozdrawiam i naprawde fajny, prosty przepis.. zawsze sie udaje… DZIEKUJE..

    NINA

  10. Arika pisze:

    na ile to porcji ??

  11. Arika pisze:

    wygląda na łatwy przepis spróbuję :0
    tylko mam pytanie ile trzeba drożdży ??

  12. Kati pisze:

    dzieki :)) jutro robie! :D

  13. Kati pisze:

    a Ja mam pytanie odnosnie swiezych drozdzy. powinnam je rozpuscic w odrobinie wody i odczekac pare minut czy od razu wymieszac z ciastem?

  14. pizur pisze:

    Dzięki za doskonały przepis i inspirację! :-)

  15. Ania pisze:

    Przepis na ciasto rewelacyjny!!!! nic dodac nic ująć.

  16. Ewa pisze:

    wyprubowałam, ciasto rewelacja, mąż nie wierzył, że to cienkie i w dodatku chrupiące ciasto to moje dzieło, nie chodzimy już do pizzeri, polecam bo rewelacja:):):)!!!!!!!!!!!!

  17. paulinka22p pisze:

    ja wlasnie zabieram sie za ta pizze mam nadzieje ze wyjdzie bo robia ja dla swojego chlopaka poraz pierwszy :)trzymajscie kciuki napisze jak wyszla:)

  18. Anulka pisze:

    Pyszna:)) dzieki za przepis:) latwy,szybki:) nie moze sie nie udac:)

  19. Klaudia pisze:

    czy zmiaast mąki pszennej mogę ją zamienić na mąke tortową?

  20. Piotr z Gdańska pisze:

    REWELACJA ! Minęły 2 dni od kiedy znalazłem ten przepis, dziś robię już 3 pizze :) Najlepsze ciasto do pizzy jakie jadłem ! Powtórzę to co inni. „… nigdy więcej pizzy z pizzerni…” POLECAM i pozdrawiam !

  21. Margaritka pisze:

    Nic dodać ,nic ująć ! Poprostu super, dzięki!!!!

  22. Izabell pisze:

    Dzisiaj będę robić pizze z tego przepisu, ciekawe czy ciasto mi wyjdzie, ale patrząc na komentarze sądzę, że nie powinno być problemu:)

  23. emiilia pisze:

    witam … właśnie robię pizze z Pana przepisu. Mam nadzieje ze wyjdzie pyszna gdyz moj mąż jest funem pizzy :) dziekuje i dam znac jak wyszla

  24. Jasmina pisze:

    dzisiaj zrobiłam pizze według Twojego przepisu i jest pyszna:) i bajecznie prosta w przygotowaniu:) dzięki wielkie:) a niedługo wypróbuje przepis na gorąca czekoladę, bo chłodne wieczory tuż tuż…
    Cudowny blog:)

  25. witek pisze:

    jutro będę robił pizze z twojego przepisu mam nadzieję że mi wyjdzie dzm znać

  26. Olga pisze:

    Dzisiaj zrobiłam ciasto bazując na tym przepisie. Zrobiłam spód pełnoziarnisty – dałam pół szklanki mąki tortowej i 1 szklankę mąki pełnoziarnistej oraz 1 jajko (wiem, że w oryginalnym cieście nie ma jaj, ale ja dodaję). Ciasto z jajem nie jest aż tak pośne, a mąka pełnoziarnista powoduje, że ciasto bardzo mało wyrasta, dzięki czemu spód jest cienki, aczkolwiek ma specyficzny smak, który nie każdemu może pasować.

  27. Greg pisze:

    Fajny ,szybki przepis na domową pizze :)
    Ja robiąc ciasto dodaje odrobine semoliny w proporcjach mniej wiecej 4 części mąki 1 część semoliny. Ciasto wychodzi wtedy chrupiące i polecam drożdże instant , są naprawde praktyczne.
    Jeśli idzie o sos do pizzy to ja robię to tak:
    oliwa z oliwek , podsmażam dużą cebulę byle jak pokrojoną następnie dodaję pomidory z puszki i przyprawy:bazylia, oregano,czosnek granulowany, sól do smaku i miksuje blenderem (jak sos jest mało pomidorowy dodaje koncentrat).
    Bardzo pozdrawiam Pana Tomka i liczę na wymiane przepisów na meilu:)

  28. niecek pisze:

    witam,
    robiłem dziś tą pizze i wyszła mi super- naprawde jest dobra, łatwy przepis, i szybko się robi,
    zrobiłem tylko jeden fuckup drożdze babuni- z biedry nie rozupuściłem w wodzie, tylko na sucho je mieszałem, aa i na koniec pizza troche chrupka byla, a chciałem puszystą, miekką …. nie zrobilem sosu takiego jak polecasz, ale następnym razem pokombinuje z tym :)

  29. Jasti pisze:

    Sukcesem także ucieszył się kurczak w curry jako jeden z głównych składników oraz sos ze świeżych pomidorów, czosnku, bazylii i oregano do posmarowania ciasta. W połączeniu z pysznym, chrupiącym, cienkim ciastem… mmm, mogłabym nie jeść nic innego ;)

  30. Jasti pisze:

    Bardzo fajny przepis na ciasto, wyszło naprawdę idealne i powalające w swej prostocie ;) tylko składniki całkiem inne dodaliśmy :) ale jak na pierwsze robienie pizzy to większego kulinarnego cudu nie można było sobie wymarzyć ;)

  31. Aniulka:) pisze:

    przepis super zrobilam smakowało wszystkim dziekuje:)

  32. Marcin pisze:

    dzieki, ja tu nowy i sie jeszcze nie rozejrzalem porzadnie :)

  33. Marcin pisze:

    1,5 szklanki maki…a mozna w gramach? ;)

  34. Malgosia pisze:

    Ja sie juz tylko powtorze, ale naprawde jestem zachwycona tym przepisem – prosty a dobry, bez marnowania czasu przy garach :) Uraczylam dzis moja irlandzka rodzine Twoja pizza i serce mi wciaz rosnie od pozytywnych komentarzy…! Moj tesc posunal sie nawet do stwierdzenia, ze moje jedzonko jest lepsze niz to, ktore serwuje moj maz – zawodowy i praktykujacy kucharz ;) Wiec jak tu sie nie cieszyc? Wielkie dzieki za pomysl – serdecznie pozdrawiam.

  35. cris pisze:

    to co w końcu z tymi drożdżami bo nie ogarniam

  36. Siniak pisze:

    Z moich znajomych jeszcze nikt na niestrawnosc nie cierpial :P

  37. Siniak pisze:

    pracuje w pizzerii :D ponad 3 lat.
    wiem cos na temat pizzy :P

  38. Siniak pisze:

    Ogolnie to:
    1. Proponowal bym dac Zimnej wody, – nawet z kawalkami lodu :D
    pozatym latwiej wowczas sie formuje kuleczke i ciasto nie rosnie w rekach
    2. Dobrze jest przemrozic ciasto i poczekac az odtaje – latwiej sie wtedy poddaje i mozna nim sie badziej pobawic ( np porzucac, pokrecic na palcu )
    Ciasto i tak w zamrazalniku spuchnie zamin sie ostudzi poza tym domowe piekarniki nie dysponuja zbyt duza teperatura ~ 250 stopni wiec ciasto w nim wyrosnie.
    3. proponuje wszystko dobrze odcedzic bo pizza bedzie plywac :D
    pozdrawiam

  39. pink74 pisze:

    Ciasto wymiata!!! Dzięki, teraz pizzę mogę robić codziennie :)

  40. Arania pisze:

    dzis wyprobowalam sposob ze wysmarowalam blache olejem i posypalam bulka tarta – o wiele lepiej odchodzi od blachy aaa i dalam na 200stopni 30 minut – wyszla super (w moim piecu)

  41. TOmek pisze:

    proponuję dodać też 1 łyżkę piwa by ciasto było bardziej chrupkie

  42. pati pisze:

    fajny i bardzo dokładny przepis, dziękuję :)

  43. Arania pisze:

    bardzo latwy przepis – fakt robilam identycznie i krok po kroku. szybko poszlo 5 minut i bylo po pizzy ja wzielam dwa trojkaty -wlasciwie na sprobowanie za to moj mąż wyzerowal blache w 3 sekundy. dzieki bardzo

  44. Ola pisze:

    Bardzo dziękujemy z całą rodziną za wspaniały przepis. Pychota!!! a przygotowanie zajmuje 10 minut- w co nie wierzyłam :) Poprosimy jeszcze o przepis na dobre kotlety mielone….

  45. malwina pisze:

    super przepis, polecam! ;-)

  46. Hona pisze:

    Super super super ;-) dzięki za przepis!!! Rewelacja:)

  47. anonim pisze:

    Witam:) Właśnie robię tą pizze i myślę że będzie dobra , bo ładnie rośnie ;)

  48. Kamila pisze:

    Zrobilam dzisiaj.. Pizza wyszla niesamowita! Wlasnie zajadamy sie z synkiem :)

  49. malina pisze:

    Witam Panie Tomaszu :) faktycznie prosta sprawa z tym ciastem … pierwszy raz robiłam pizze i nie ukrywam,że wyszła przepyszna ( dzięki Twojemu przepisowi) … dodałam mnóstwo składników które uwielbiam i mega pizza gotowa :D … Pozdrawiam serdecznie ;)

  50. początkująca pisze:

    pizza super:) palce lizac;d POLECAM JAK NAJBARDZIEJ!

  51. Tomek Lach pisze:

    Malwina pizzę możesz rozciągać do woli, tylko uważaj żeby nie przesadzić bo wtedy ciasto się poprzerywa.

  52. Katarzyna pisze:

    Bardzo mi się podoba ten przepis na tą pizze .

  53. Malwina ;p pisze:

    A jak pizza będzie za mała to mam ją rozciągnąć czy zostawić ? ;d

  54. Malwina ;p pisze:

    A jak pizza będzie za mała to rozciągnąć ją czy zostawic ?

  55. Malwina ;p pisze:

    Ja nie mam takiej blachy okrągłej, więc pewnie zrobie na zwykłej prostokątnej. Wymiary jej to 23,5 x 39 . Jak mam uformować pizze ?

  56. Tomek Lach pisze:

    Oliwka – Na to wychodzi ;)

  57. Oliwka pisze:

    Czyli ok. 14 gram drożdży świeżych ?

    • Justyna pisze:
      5

      Świetny przepis, robiłam już 2 razy i pizza wyszła przepyszna :) daję 20g świeżych drożdży zamiast instant :) pozdrawiam :)

  58. Graffcia pisze:

    to ile w końcu tych drożdży świeżych? Bo szukam i szukam, i doszukać się nie mogę w tych komentarzach jednoznacznej odpowiedzi…

  59. patrycja pisze:

    a jakiego typu maki najlepiej uzyc?

  60. Alice pisze:

    Najlepsze ciasto do pizzy jakie jadłam!!! <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php