Smoothie warzywno-owocowe to bomba witamin. Dziś proponuję koktajl skomponowany z trzech warstw: truskawkowo-jagodowej, bananowo-szpiankowej oraz mango-bananowej.

Smoothie możesz przygotować z świeżych i mrożonych owoców, wielu warzyw z dodatkiem soku czy jogurtu. Pomysłów na kolorowe koktajle jest mnóstwo. To świetna opcja na zdrowe śniadanie. Porcja tylu cennych składników doda energii na cały dzień.

smoothie

Czas przygotowania:

ok. 20-30 minut

Składniki

Warstwa zielona

  • 1 banan
  • pęczek szpinaku drobnolistnego (ok.200 g)
  • świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny

Warstwa żółta

  • 1 mango
  • 1 banan
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy

Warstwa czerwona

  • garść mrożonych truskawek
  • 1 łyżka mrożonych jagód
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie: 1 -2 łyżeczki miodu

Smoothie

Wartości odżywcze

Szpinak – koszmar dzieciństwa, ale dzisiaj zajadamy się nim, bo ma wiele cudownych właściwości. Jest źródłem sporej porcji witamin. To, co go wyróżnia, to bogactwo witaminy K  – do dziennej dawki tego składnika wystarczy zaledwie 25 gram szpinaku. Idealny dla osób zmagających się z anemią, ponieważ zawiera żelazo, niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek. Cenny dla kobiet w ciąży ze względu na zawarty w nim kwas foliowy.

Mango – nie bez powodu nazywane owocem młodości. Stanowi źródło witamin i składników o właściwościach przeciwutleniających. Bogate w witaminy A i E, które korzystnie wpływają na kondycję skóry i zdrowie oczu. Zawiera związki spowalniające wzrost komórek nowotworowych.

Jagoda – jeśli chcesz długo cieszyć się dobrym wzrokiem, zajadaj jagody. Opóźniają proces utraty wzroku chroniąc plamkę żółtą w siatkówce. Zapobiegają też powiększaniu się krótkowzroczności i poprawiają widzenie w ciemnościach. Jagody to także jedno z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy. Antocyjany, które obecne są w owocach jagody blokują komórki zmienione nowotworowo.

Jak przygotować smoothie z warstwami?

  1. Banana obierz i podziel na mniejsze kawałki. Następnie umieść go w pojemniku blendera, dodaj pęczek szpinaku i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Przelej od razu do szklanek.

    smoothie

  2. Blender umyj i przygotuj kolejną warstwę – w żółtym kolorze. Owoce obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do oczyszczonego pojemnika blendera. Zmiksuj. Na koniec dodaj odpowiednią ilość soku z pomarańczy w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Warstwę mango-bananową wlej na wcześniej przygotowaną warstwę – zieloną.

    Smoothie

  3. Na koniec czerwona warstwa. Do pojemnika blendera wrzuć truskawki i jagody, dodaj jogurt naturalny. Całość dokładnie zmiksuj. Jeśli koktajl jest mało słodki dodaj miodu.

    Smoothie

Każdą warstwę delikatnie wlewaj do szklanek. Ważne, aby były dość gęstej konsystencji. Warstwy możesz dodawać w dowolnej kolejności.

Smoothie z warstwami