Curry z mango i kurczaka z dodatkiem mleka kokosowego to świetna propozycja dla miłośników orientalnych smaków. Każda kolejna łyżka dania może zapewnić zaskakujące doznania smakowe, od delikatnych i aromatycznych do dość wyrazistych akcentów. 

W curry znajdziesz przyprawy takie jak chili, imbir, cynamon, kurkumę i kolendrę. To wszystko lekko złagodzone dzięki użyciu mleka kokosowego i soczystego, słodkiego mango. Uwielbiam takie dania, bo są szybkie, nieskomplikowane i pyszne. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, więc w kulinarną podróż w egzotyczne zakątki świata możesz się wybrać w każdej chwili.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 700 g mango
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu, imbiru, kolendry
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili lub 1 posiekana papryczka chili
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub kolendra do dekoracji

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokrój w 2-3 cm kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Mango obierz, a następnie pokrój w kostkę.

  2. Mięso kurczaka posyp solą, pieprzem i mieloną słodką papryką.

  3. W woku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż cebulę. Następnie dodaj pastę curry i pozostałe przyprawy. Smaż przez kilka minut, aż uwolnią cały swój aromat.

  4. Wrzuć kurczaka i smaż na większym ogniu do czasu, aż zacznie się lekko rumienić.

  5. Kiedy kurczak jest już lekko zrumieniony dodaj mango i mleko kokosowe. Całość podsmaż jeszcze 1-2 minuty.

  6. Curry podaję z ryżem z dodatkiem posiekanej natki pietruszki lub kolendry.