Bataty są przepyszne pod każdą postacią – w formie puree, frytek, czy faszerowane. Te ostatnie szczególnie przypadły mi do gustu. Dlatego łączę różne smaki, struktury i kolory tworząc nowe nadzienia, którymi wypełniam wnętrze słodkich ziemniaków. Tym razem przygotowałam bataty z pieca nadziewane ciecierzycą i pomidorami.

Bataty po upieczeniu stają się miękkie i delikatne, a ich miąższ doskonale odchodzi od skórki. Dzięki temu bez problemu możesz wydrążyć warzywa i napakować farsz. Smak słodkich ziemniaków idealnie współgra z lekko kwaśnymi pomidorami, chrupiącą ciecierzycą i przyprawami – słodką i ostrą papryką.

Bataty z ciecierzycą i pomidorami

Składniki

  • 2 bataty
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki pestek granatu
  • przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • posiekana natka pietruszki lub listki kolendry do podania

Bataty z ciecierzycą i pomidorami

Przygotowanie

  1. Bataty dokładnie wyszoruj, przekrój wzdłuż na dwie części i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Słodkie ziemniaki oprósz solą.

  2. Bataty wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez ok. 30 minut.

  3. W trakcie pieczenia warzyw przygotuj sos – połącz tahinę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt i sok z cytryny. Całość mieszaj wlewając powoli wodę, aż do uzyskania sosu o kremowej konsystencji przypominającego gęstą śmietanę. Dopraw solą i pieprzem.

  4. Teraz czas na farsz – na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną drobno cebulę, zrumień. Dodaj przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku oraz pomidory i ciecierzycę. Całość dopraw solą, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą. Smaż około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

  5. Upieczone bataty wyjmij z piekarnika i za pomocą łyżki wydrąż miejsce na farsz (miąższ możesz wykorzystać do przygotowania puree z batatów).

  6. Do środka nałóż ciecierzycę i pomidory. Wstaw do nagrzanego piekarnika jeszcze na 2-3 minuty.

  7. Pieczone bataty podawaj z sosem tahini, pestkami granatu i posiekaną natką pietruszki.

Bataty z ciecierzycą i pomidorami

Danie możesz serwować z dowolnym sosem, np. czosnkowym, majonezowym, czy po prostu zjeść je z gęstą śmietaną lub jogurtem. Ja ziemniaczaną słodycz podrasowałam charakternym sosem na bazie pasty tahini i pestkami granatu.