Bajgle, czyli drożdżowe bułeczki z charakterystyczną dziurką, przez co często mylone są z obwarzankami. Są od nich bardziej puszyste i miękkie w środku, a z zewnątrz pokryte chrupiącą skórką. Stanowią idealną bazę do przygotowania niebanalnej śniadaniowej przekąski.

Ich wykonanie jest łatwe, choć czasochłonne. Zgodnie z tradycyjną metodą ich przygotowania, przed pieczeniem bajgle są przez chwilę gotowane w wodzie. Zachęcam do własnych domowych wypieków. Efekt końcowy jest znakomity – bajgle po upieczeniu są przepyszne.

Składniki

Z podanych proporcji przygotujesz 10 sztuk.

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru + 1 łyżka cukru do gotowania bajgli
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania
  • na posypkę: gruboziarnista sól, mak, sezam, kminek, czarnuszka itp.

Bajgle

Przygotowanie

  1. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp cukrem i zalej 1/4 szklanki letniej wody (nie gorącą – zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży.

  2. Dodaj 2 łyżki mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej i wody, sól i roztopione masło. Wyrób miękkie i elastyczne ciasto.

  4. Ciasto pozostaw w oprószonej mąką misce. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz., aż podwoi swoją objętość.

  5. Wyrośnięte ciasto podziel na równe części i uformuj okrągłe bułeczki (ok. 10 sztuk), następnie palcem zrób w środku dziurkę, odsuwając ciasto na boki.

  6. Bajgle ułóż na desce oprószonej mąką. Ponownie odstaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

  7. W większym garnku zagotuj 2 litry wody. W wodzie rozpuść 1 łyżkę cukru. Do gotującej się wody włóż bajgle – po 3-4 sztuki. Gotuj minutę, następnie przewróć bajgle na drugą stronę i gotuj kolejną minutę.

  8. Delikatnie wyjmij bajgle z wody przy pomocy łyżki cedzakowej i ułóż np. na papierze do pieczenia, do osuszenia.

  9. Bajgle przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą oraz posyp ziarnami.

  10. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C i wstaw bajgle. Piecz przez ok. 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.

  11. Po upieczeniu pozostaw do przestudzenia na kratce kuchennej.

Bajgle

Jednym z najpopularniejszych dodatków do bajgli jest serek twarogowy połączony z wędzonym łososiem i koperkiem. Tak naprawdę możesz napakować do środka na co tylko masz ochotę.