oceny: 1, śr. ocena: 4
4

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez jajek. Na świątecznym stole jajka królują w wielu postaciach – w sałakach, pastach oraz faszerowane. Ugotowane na twardo jajka można faszerować pieczarkami, szynką, tuńczykiem, łososiem. Dziś prezentuję mój sprawdzony sposób na jajka wypełnione pastą z awokado.

Kremowe awokado doprawiam czosnkiem, chili i sokiem wyciśniętym z limonki, mieszam z posiekanymi listkami szpinaku oraz żółtkiem. Nie trzeba używać blendera. Wystarczy kupić dojrzałe awokado, które bez problemu rozgnieciesz widelcem. Przepis jest prosty i wymaga zaledwie kilku składników, a jajka pięknie prezentują się na talerzu i są przepyszne.

A jeżeli szukasz więcej inspiracji na przygotowanie czegoś super smacznego na świąteczne śniadanie to właśnie tutaj znajdziesz pomysły.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • garść liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta płatków chili

Przygotowanie

  1. Ugotuj jajka (włóż do ciepłej wody i gotuj przez około 6 minut od momentu zagotowania wody). Po ugotowaniu zalej jajka zimną wodą, ostudź i obierz ze skorupki.

  2. Jajka przekrój wzdłuż na pół i wyjmij delikatnie żółtka.

  3. Awokado przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę. W dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu.

  4. Awokado obierz ze skórki, przełóż do miski i dodaj sok z limonki.

  5. Dodaj żółtka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i drobno posiekane liście szpinaku.

  6. Składniki rozgnieć przy pomocy widelca i farszem wypełnij jajka.

  7. Jajka udekoruj kiełkami rzodkiewki, możesz wykorzystać także rzeżuchę lub posiekaną natkę pietruszki. Na koniec oprósz płatkami chili.