Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Zupa z batatów

Zupa z batatów

Bataty od niedawna można znaleźć właściwie w każdym sklepie, co zachęca do eksperymentów z tym produktem. Pomysłów na potrawy z słodkimi ziemniakami nie brakuje. Jedną z ciekawszych propozycji na wykorzystanie batatów jest pyszna zupa-krem o mocnym aromacie i słodko-pikantnym smaku.

Podstawą mojej zupy są warzywa – batat, marchewka, cebula i czosnek. Słodycz batatów i marchewki przełamują – imbir, ostra papryka i pasta tahini. Dodatki te nadają potrawie wyjątkowego charakteru. Talerz takiej kremowej zupy to dla mnie jeden z lepszych sposobów, by rozgrzać się w chłodny dzień.

Składniki

  • 1.5 l bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • 500 g batatów
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • ok. 2-3 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Zupa-krem z bataów

Przygotowanie

  1. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę razem podduś.

  2. Do garnka dodaj pokrojonego w kostkę batata, marchewkę i starty na tarce o większych oczkach imbir. Duś przez ok. 5 minut na średnim ogniu. Dodaj przyprawy i całość podsmaż jeszcze przez minutę.

  3. Składniki zalej bulionem i zagotuj. Zupę gotuj do miękkości warzyw.

  4. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Dodaj tahini (wcześniej pastę rozmieszaj w szklance z odrobiną zupy). Ponownie zmiksuj.

  5. W razie potrzeby dopraw zupę solą i pieprzem.

Zupa-krem z batatów

Kremową zupę z batatów możesz podawać z różnymi dodatkami, np. z przypieczonymi grzankami, kawałkami ugotowanych warzyw czy posypką z zrumienionych na suchej patelni płatków migdałowych.

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

2 odpowiedzi na “Zupa z batatów”

  1. Daria pisze:

    Pycha zupa i przepis prosty! Dziś będziemy gotować!

  2. Ilona pisze:
    5

    Zrobiłam i posypałam prażonymi pestkami słonecznika, świetne i bardzo wyraźnie czuć tahini, polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php