zajadam.pl

Tatar z łososia

Tatar z łososia

Jeśli lubisz ryby to mam dla Ciebie kolejny przepis to wypróbowania – tatar z łososia. To świetny i szybki sposób na wieczorną przekąskę lub część świątecznego czy imprezowego menu.

Możesz przygotować go z surowej ryby tak jak ja lub sięgnąć po rybę wędzoną. Smak łososia staram się zawsze podkręcić jakimś mocniejszym akcentem. Ryba w towarzystwie kaparów, ogórka, koperku, soku z cytryny i przypraw staje się wspaniałym daniem.

Tatar z łososia podaję na talerzu przy pomocy pierścienia, który pozwala estetycznie serwować potrawy. Pierścień można wykorzystać do formowania ryżu, kaszy, sałatek, a także deserów.

Składniki

  • 300 g łososia
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • koperek

Przygotowanie

  1. Łososia pokrój w bardzo drobną kostkę. Umieść w misce.

  2. Pozostałe składniki kapary, ogórek, cebulę, i część koperku również drobno posiekaj. Dodaj do miski i dokładnie wymieszaj.

  3. Dodaj sok z cytryny, musztardę i oliwę z oliwek. Dopraw świeżo mielonym pieprzem do smaku.

  4. Wymieszaj całość i odstaw do lodówki na min. 30 minut.

  5. Przy pomocy pierścienia ułóż na talerzu tatar z łososia i posyp posiekanym koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Zobacz jak usmażyć perfekcyjnego łososia na patelni:


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Skomentuj

Zobacz również

warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php