Lukier

Polewa lukrowa to niezawodny sposób na dekorację wszelkiej maści wypieków – ciast, ciasteczek, pączków czy pierniczków. Lukier to nic innego jak polewa z cukru pudru i wody lub soku owocowego (np. z cytryny).

Przygotowanie glazury cukrowej nie jest pracochłonne i wymaga zaledwie dwóch składników. Dziś pokażę jak przygotować tradycyjny, biały lukier. Kolorową wersję lukru do ciast przygotowujesz w podobny sposób, wzbogacając go jedynie o barwnik (barwniki ze sklepu możesz zastąpić produktami z kuchni, np. dodając do lukru łyżeczkę syropu z malin, dzięki temu otrzymasz różowy kolor polewy o pięknym zapachu owoców).

Przepis i informacje o lukrze w wersji WIDEO:

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube
Czas przygotowania:

10 minut

Składniki

  • 200 g cukru pudru
  • 5-6 łyżek wody lub soku z cytryny

Polewa lukrowa

Jak zrobić lukier?

  1. Cukier puder przesiej przez sitko do miski.

  2. Dodawaj stopniowo po łyżce wody/soku i za pomocą łyżki ucieraj lukier do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

  3. Sprawdź czy lukier nie jest za rzadki albo za gęsty. Jeśli jest gęsty, dodaj odrobinę wody lub soku, jeśli rzadki – cukru pudru.

  4. Lukier powinien spływać z łyżeczki strumieniem. Wtedy jego konsystencja jest właściwa i możesz przystąpić do dekorowania wypieków.

przygotowania: 5 minut
czas wykonania: 5 minut
czas potrzebny: 10 minut
ilość porcji: 10
kuchnia polska
Deser

Polewa lukrowa

Lukier na różne sposoby

  • Lukier możesz pokolorować przy pomocy naturalnych dodatków, np. kurkuma zabarwi go na piękny żółty kolor, a spirulina lub młody jęczmień na idealną zieleń.
  • Konsystencja lukru zmienia się już po krótkim czasie ze względu na odparowującą wodę. W takim przypadku wystarczy zwykle kilka dodatkowych kropel wody, żeby doprowadzić go do pożądanej konsystencji.
  • Jeżeli chcesz pokryć pierniczki grubszą warstwą lukru o ładnej białej barwie, musisz przygotować go z nieco mniejszej ilości wody. Będzie wtedy gęsty i nie spłynie z ciasteczek zanim stężeje.
  • Zamiast wody możesz użyć soku z cytryny lub np. z pomarańczy. Lukier będzie miał wtedy piękny zapach i cytrusowy smak.

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 8 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 8 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php