Lukier

Lukier

Polewa lukrowa to niezawodny sposób na dekorację wszelkiej maści wypieków – ciast, ciasteczek, pączków czy pierniczków (przepis na pierniczki świąteczne). Lukier to nic innego jak polewa z cukru pudru i wody lub soku owocowego (np. z cytryny).

Przygotowanie glazury cukrowej nie jest pracochłonne i wymaga zaledwie dwóch składników. Dziś pokażę jak przygotować tradycyjny, biały lukier. Kolorową wersję lukru do ciast przygotowujesz w podobny sposób, wzbogacając go jedynie o barwnik (barwniki ze sklepu możesz zastąpić produktami z kuchni, np. dodając do lukru łyżeczkę syropu z malin, dzięki temu otrzymasz różowy kolor polewy o pięknym zapachu owoców).

Przepis i informacje o lukrze w wersji WIDEO:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube
Czas przygotowania

10 minut

Składniki

  • 200 g cukru pudru
  • 5-6 łyżek wody lub soku z cytryny

Polewa lukrowa

Jak zrobić lukier?

  1. Cukier puder przesiej przez sitko do miski.

  2. Dodawaj stopniowo po łyżce wody/soku i za pomocą łyżki ucieraj lukier do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

  3. Sprawdź czy lukier nie jest za rzadki albo za gęsty. Jeśli jest gęsty, dodaj odrobinę wody lub soku, jeśli rzadki – cukru pudru.

  4. Lukier powinien spływać z łyżeczki strumieniem. Wtedy jego konsystencja jest właściwa i możesz przystąpić do dekorowania wypieków.

Polewa lukrowa

Lukier na różne sposoby

  • Lukier możesz pokolorować przy pomocy naturalnych dodatków, np. kurkuma zabarwi go na piękny żółty kolor, a spirulina lub młody jęczmień na idealną zieleń.
  • Konsystencja lukru zmienia się już po krótkim czasie ze względu na odparowującą wodę. W takim przypadku wystarczy zwykle kilka dodatkowych kropel wody, żeby doprowadzić go do pożądanej konsystencji.
  • Jeżeli chcesz pokryć pierniczki lub ciasteczka migdałowe grubszą warstwą lukru o ładnej białej barwie, musisz przygotować go z nieco mniejszej ilości wody. Będzie wtedy gęsty i nie spłynie z ciasteczek zanim stężeje.
  • Zamiast wody możesz użyć soku z cytryny lub np. z pomarańczy. Lukier będzie miał wtedy piękny zapach i cytrusowy smak.

Podobne przepisy

tagi: , , , ,

Ilość komentarzy: 10 - dołącz do dyskusji!

10 odpowiedzi na “Lukier”

  1. Grazyna pisze:

    A co zrobić,gdy lukier zostanie i stwardnieje ale mogłabym go użyć za 2-3 dni do jakich np. ciasteczek. Czym go ożywić

    • Łukasz pisze:

      Kurcze głupia sprawa, lukrem polewa się ciasto ciepłe czy zimne? Ciężko coś znaleźć. Dzięki za podpowiedzi

  2. Yowisz pisze:
    5

    Użyłem przepisu jako wyjścia awaryjnego, kiedy okazało się, że nie mam nic do sklejenia elementów do budowy chatki z piernika – sok z cytryny i cukier puder dały radę :) Dziękuję za ten przepis.

  3. Yowisz pisze:

    Użyłem przepisu jako wyjścia awaryjnego, kiedy okazało się, że nie mam nic do sklejenia elementów do budowy chatki z piernika – sok z cytryny i cukier puder dały radę :) Dziękuję za ten przepis.

  4. Magdalena pisze:
    5

    Pyszny. Dziękuję

  5. bunia pisze:
    5

    Zrobiony. Dzieki za przepis

  6. Pawel pisze:
    5

    Skorzystalismy. Dzieki

  7. Aleksandra Tomczak pisze:
    5

    pyszny lukier polecam

  8. Kiniu pisze:

    Dziękuję bardzo za przepis :) Z sokiem z malin jest przepyszny :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php