Lukier

Polewa lukrowa to niezawodny sposób na dekorację wszelkiej maści wypieków – ciast, ciasteczek, pączków czy pierniczków (przepis na pierniczki świąteczne). Lukier to nic innego jak polewa z cukru pudru i wody lub soku owocowego (np. z cytryny).

Przygotowanie glazury cukrowej nie jest pracochłonne i wymaga zaledwie dwóch składników. Dziś pokażę jak przygotować tradycyjny, biały lukier. Kolorową wersję lukru do ciast przygotowujesz w podobny sposób, wzbogacając go jedynie o barwnik (barwniki ze sklepu możesz zastąpić produktami z kuchni, np. dodając do lukru łyżeczkę syropu z malin, dzięki temu otrzymasz różowy kolor polewy o pięknym zapachu owoców).

Przepis i informacje o lukrze w wersji WIDEO:

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube
Czas przygotowania:

10 minut

Składniki

  • 200 g cukru pudru
  • 5-6 łyżek wody lub soku z cytryny

Polewa lukrowa

Jak zrobić lukier?

  1. Cukier puder przesiej przez sitko do miski.

  2. Dodawaj stopniowo po łyżce wody/soku i za pomocą łyżki ucieraj lukier do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

  3. Sprawdź czy lukier nie jest za rzadki albo za gęsty. Jeśli jest gęsty, dodaj odrobinę wody lub soku, jeśli rzadki – cukru pudru.

  4. Lukier powinien spływać z łyżeczki strumieniem. Wtedy jego konsystencja jest właściwa i możesz przystąpić do dekorowania wypieków.

przygotowania: 5 minut
czas wykonania: 5 minut
czas potrzebny: 10 minut
ilość porcji: 10
kuchnia polska
Deser

Polewa lukrowa

Lukier na różne sposoby

  • Lukier możesz pokolorować przy pomocy naturalnych dodatków, np. kurkuma zabarwi go na piękny żółty kolor, a spirulina lub młody jęczmień na idealną zieleń.
  • Konsystencja lukru zmienia się już po krótkim czasie ze względu na odparowującą wodę. W takim przypadku wystarczy zwykle kilka dodatkowych kropel wody, żeby doprowadzić go do pożądanej konsystencji.
  • Jeżeli chcesz pokryć pierniczki lub ciasteczka migdałowe grubszą warstwą lukru o ładnej białej barwie, musisz przygotować go z nieco mniejszej ilości wody. Będzie wtedy gęsty i nie spłynie z ciasteczek zanim stężeje.
  • Zamiast wody możesz użyć soku z cytryny lub np. z pomarańczy. Lukier będzie miał wtedy piękny zapach i cytrusowy smak.

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 9 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 9 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję