zajadam.pl

Lukier

Lukier

Polewa lukrowa to niezawodny sposób na dekorację wszelkiej maści wypieków – ciast, ciasteczek, pączków czy pierniczków (przepis na pierniczki świąteczne). Lukier to nic innego jak polewa z cukru pudru i wody lub soku owocowego (np. z cytryny).

Przygotowanie glazury cukrowej nie jest pracochłonne i wymaga zaledwie dwóch składników. Dziś pokażę jak przygotować tradycyjny, biały lukier. Kolorową wersję lukru do ciast przygotowujesz w podobny sposób, wzbogacając go jedynie o barwnik (barwniki ze sklepu możesz zastąpić produktami z kuchni, np. dodając do lukru łyżeczkę syropu z malin, dzięki temu otrzymasz różowy kolor polewy o pięknym zapachu owoców).

Przepis i informacje o lukrze w wersji WIDEO:


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Czas przygotowania

10 minut

Składniki

  • 200 g cukru pudru
  • 5-6 łyżek wody lub soku z cytryny

Polewa lukrowa

Jak zrobić lukier?

  1. Cukier puder przesiej przez sitko do miski.

  2. Dodawaj stopniowo po łyżce wody/soku i za pomocą łyżki ucieraj lukier do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

  3. Sprawdź czy lukier nie jest za rzadki albo za gęsty. Jeśli jest gęsty, dodaj odrobinę wody lub soku, jeśli rzadki – cukru pudru.

  4. Lukier powinien spływać z łyżeczki strumieniem. Wtedy jego konsystencja jest właściwa i możesz przystąpić do dekorowania wypieków.

Polewa lukrowa

Lukier na różne sposoby

  • Lukier możesz pokolorować przy pomocy naturalnych dodatków, np. kurkuma zabarwi go na piękny żółty kolor, a spirulina lub młody jęczmień na idealną zieleń.
  • Konsystencja lukru zmienia się już po krótkim czasie ze względu na odparowującą wodę. W takim przypadku wystarczy zwykle kilka dodatkowych kropel wody, żeby doprowadzić go do pożądanej konsystencji.
  • Jeżeli chcesz pokryć pierniczki lub ciasteczka migdałowe grubszą warstwą lukru o ładnej białej barwie, musisz przygotować go z nieco mniejszej ilości wody. Będzie wtedy gęsty i nie spłynie z ciasteczek zanim stężeje.
  • Zamiast wody możesz użyć soku z cytryny lub np. z pomarańczy. Lukier będzie miał wtedy piękny zapach i cytrusowy smak.
Skomentuj Pod wpisem mamy już 9 komentarzy!

oceny: 5, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 9 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. A co zrobić,gdy lukier zostanie i stwardnieje ale mogłabym go użyć za 2-3 dni do jakich np. ciasteczek. Czym go ożywić

  2. 5

    Użyłem przepisu jako wyjścia awaryjnego, kiedy okazało się, że nie mam nic do sklejenia elementów do budowy chatki z piernika – sok z cytryny i cukier puder dały radę :) Dziękuję za ten przepis.

  3. Użyłem przepisu jako wyjścia awaryjnego, kiedy okazało się, że nie mam nic do sklejenia elementów do budowy chatki z piernika – sok z cytryny i cukier puder dały radę :) Dziękuję za ten przepis.

Czego szukasz?

css.php